RECENSIE: Hooverphonic - Presents Jackie Cane

2002-10-17 Lang leve de top-down waarnemingsprocessen. In eerste instantie dacht ondergetekende even dat Hooverphonic de soundtrack bij de nieuwe film van Jackie Chan had gemaakt. Dat had waarschijnlijk heel andere muziek opgeleverd van deze Belgische groep, want Jackie Cane blijkt niet een plaat vol adrenalineverhogende muziek te zijn, maar een conceptplaat rond Jackie Cane. Deze Jackie Cane was al eerder aanwezig als liedje op de vorige cd van de groep, The Magnificent Tree. Dit nummer is als basis genomen, waarna de band een verhaal rond de fictieve zangeres Jackie Cane schreef.
Hooverphonic, is een van de beste muzikale exportproducten van België. Met dank aan hun single ‘2 Wicky’, afkomstig van de erg geslaagde debuutplaat A New Stereophonic Sound Spectacular. Dit nummer dook onder andere op in de films Stealing Beauty en I Know What You Did Last Summer, en opende deuren in de VS. De band kreeg ook daar een platendeal.
Dit internationale succes weerhield de band er echter niet van om nog zo’n zelfde plaat te maken. De band koos er voor om hun geluid verder te laten evolueren, en deed dat per album. Het leverde hen naast respect ook erkenning en succes op, waardoor de band op Lowlands 2001 stond.
Hooverphonic presents Jackie Cane biedt gelaagde muziek, met invloeden uit de filmmuziek (James Bond), pop, lounge en (toch nog) een beetje de triphop. Bij beluistering met koptelefoon valt op hoe rijk het geluid is, terwijl het toch in dienst staat van de stem van zangeres Geike. Haar stem komt boven de muziek uit als die van een diva, waardoor de band soms zelfs even doet denken aan de Propellerheads met Shirley Bassey, zoals in het nummer ‘The World is Mine’. Ook invloeden van Toots Thielemans’ soundtrack van Turks Fruit duiken even op in ‘Sad song’. Geen slechte referenties, en het geeft ook aan dat de muziek lastig te labelen is.
Het is alleen jammer dat het verhaal rond Jackie Cane nog het meest lijkt op een roman van Jackie Collins.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Hooverphonic Label:Sony Music

Cheesy - Cheesy VictimsDe Nederlandse Nu-metal scene is duidelijk flink aan het groeien. Niet voor...

Our Lady Peace - Gravity Our Lady Peace. Wel eens van gehoord? Deze band scoorde in thuisland Canada...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT