RECENSIE: Hooverphonic - The President of the LSD Golf Club

Hooverphonic - The President
recensie cijfer 2007-10-19 Vorig jaar deed Hooverphonic een tour-rondje door Nederland om hun tien-jarig bestaan te vieren. Debuut-cd A New Stereophonic Sound Spectacular werd in een zeer duistere setting ten gehore gebracht en een jaar later komt Hooverphonic met hun zevende studioalbum The President of the LSD Golf Club. Een toegankelijkere cd dan A New Stereophonic Sound Spectacular, die in die tijd in het triphop-hoekje werd gezet. Hooverphonic stapte na hun triphop-debuut over op een poppier geluid, wat resulteerde in (prachtig mooie) hits als ‘Vinegar & Salt’, ‘Mad About You’ en ‘Jacky Cane’ op The Magnificent Tree uit 2000. ‘Mad About You’ was zelfs het openingsnummer voor het EK Voetbal in België en Nederland in datzelfde jaar.

Op The President of the LSD Golf Club is de pop weer verdwenen. Bandleider Alex Callier wilde met deze plaat terugkeren naar zijn roots, namelijk de psychedelica van de jaren ’60. De band gebruikt voor het eerst geen computers. Op deze cd horen we Hooverphonic als groep, als band. Collier wilde musiceren, niet programmeren en in elf dagen werd de plaat in de La Chappelle-studio opgenomen. Het instrumentarium dat al opgesteld stond in deze studio bepaalt de sound ook van de cd: Een mellotron, een clavesimbel, een aangepaste piano, een Farfisa-orgel.

The President of the LSD Golf Club kent een ijzersterk begin met ‘Stranger’, ’50 Watts’ (waar Calliers stem ook in te horen is, primeur voor Hooverphonic), single ‘Expedition Impossible’ (wat een fenomenaal riedeltje met de orgel!) en het bombastische ‘Circles’. De stem van zangeres Geike Arnaert is zoals altijd prachtig, ingetogen, donker en zuiver. Na ‘Circles’ gaat de storm wat liggen en volgen enkele goede, maar onopvallende nummers, zoals ‘Billie’. Prachtig als je er voor gaat zitten, onopvallend als achtergrondmuziek.

Eigenlijk geldt dat laatste voor de gehele cd. Prachtige muziek voor door de koptelefoon, met enkele nummers die voor kippenvel kunnen zorgen over de boxen. Het laatste nummer van de cd, ‘Bohemian Loughter’, is er één van die laatste categorie. Een typerende intro voor Hooverphonic met de basgitaar en wat volgt is een stuwend psychedelisch slotakkoord. The President of the LSD Golf Club zal lang niet voor iedereen weggelegd zijn en het kost enkele luisterbeurten om de schoonheid van de cd te doorgronden. Wat volgt, is het besef dat Hooverphonic met deze cd haar beste werk totnutoe heeft afgeleverd.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Hooverphonic Label:Pias
Roisin Murphy - Overpowered

Róisín Murphy - OverpoweredToen Moloko in 2003 het album Statues uitbracht, lagen zangeres Roisin...

Guitar Hero 80s cover

Playstation 2 - Guitar Hero Encore: Rocks The 80s Het is weer tijd voor een stevig potje rocken, want Harmonix komt met het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT