RECENSIE: Hidden Cameras - Age

Age
recensie cijfer 2014-06-26 De in 2001 opgerichte band Hidden Cameras is terug van weggeweest. Na het in 2009 verschenen Origin:Orphan heeft het nieuwe album van de Canadese groep even op zich laten wachten.Geduld is een schone zaak zo blijkt maar weer, want ondanks het feit dat AGE maar acht nummers telt, was het het wachten waard.

Vorig jaar werd met single ‘Gay Goth Scene’ de lat al behoorlijk hoog gelegd. Deze track die al tien jaar eerder, maar toen voor de grap, werd gecomponeerd door singer-songwriter, en tevens frontman, Joel Gibbs, is gethematiseerd rondom pesten. Dit bijzondere onderwerp in combinatie met een ijzersterke video en enorme instrumentele variatie wekte dan ook hoge verwachtingen voor het vervolgalbum.

In eerste instantie lijkt het alsof het album uit twee delen bestaat. De eerste vier nummers van de cd lijken duister met veel herhalingen in zowel melodie als tekst. In het twee minuten durende nummer ‘Bread For Bread’, komt de titel dan ook met veel regelmaat terug. Naarmate de minuten verstrijken worden de nummers wel stukje bij beetje vrolijker. Een goed voorbeeld hiervan is het eerste nummer op de plaat; ‘Skin & Leather’, dat direct na het tweede couplet meer snelheid krijgt.

Deel twee van het album begint met ‘Afterparty’ en is beslist een stuk kalmer. Het is zelfs zo rustig dat dit nummer samen met ‘Ordinary Over You’ in het niet vallen bij de rest van de plaat.Toch vormt het album een duidelijk geheel. Zo zijn ‘Doom’ en ‘Carpe Jugular’ met hun mysterieuze klanken in hetzelfde rijtje te plaatsen. Naast het feit dat een neerslachtige F-mineur bij ieder nummer de basis legt, slaagt de band erin om bijna iedere track optimistisch en energiek te laten klinken.

Al met al is AGE het beluisteren waard. De grote variatie in het gebruik van instrumenten zoals strijkers, blazers en bombastische drums maakt ieder nummer op zijn plaats uniek. Daarnaast heeft de band een eigenaardige muziekstijl dat door Gibbs zelf word omschreven als ‘gay church folk music’. Deze interessante combinatie werpt dan ook zijn vruchten af. Het is daarom bijna zonde dat het album slechts acht nummers bevat.
Recensent:Roos Mulder Artiest:Hidden Cameras Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Light FM - Voices In My head

Light FM - Voices In My headHeel wat leden hebben de band al gezien en weer verlaten, waaronder de...

Cover Errorhead - Evolution

Errorhead - Evolution Marcus Deml is een Duitse gitarist, die nadat hij zijn school afgemaakt had...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT