RECENSIE: Glass Animals - Zaba

Glass Animals
recensie cijfer 2014-09-02 Mysterieus en exotisch. Dit zijn de twee kernwoorden die het debuutalbum ZABA in een notendop samenvatten. Het uit Oxfordshire afkomstige viertal achter Glass Animals, creeërde de plaat door in de herfst van 2013 verder te gaan met hun al eerder uitgebrachte EP Black Mambo. Echter verruilden ze hiervoor hun vertrouwde stekje in Oxfordshire tegen de Paul Epworth’s studio in London. In samenwerking met Epworth kwam het album dan ook snel en succesvol tot stand. Op 13 februari van dit jaar bracht Glass Animals zijn eerste single ’Gooey’ uit, dat vlug werd gevolgd door ‘Pools’ in april.

ZABA focust zich op natuurlijke klanken, waardoor het aanvoelt alsof de wilde jungle wel erg dichtbij is. Het is dan ook niet voor niets dat de albumtitel ZABA luidt. Frontman Dave Bayley’s favoriete verhaal uit zijn kindertijd kwam van William Steig’s The Zabajaba Jungle. Een kinderboek dat gaat over een jongen die naar een mysterieuze plaats gaat, waar hij schorre insecten, vleesetende planten en schreeuwende vogels ontmoet. Ook wordt hij ontvoerd door apen, maar weet hij te ontsnappen door mee te vliegen met een vlinder. Deze fantasierijke wereld wordt in ZABA duidelijk vertaald naar de hedendaagse wereld. Zo heeft elk nummer een eigen focus, van naïviteit tot schuld.

De mysterieuze klanken op het album worden vooral gecreëerd door frontman Dave Bayley. Combineer Bayley’s vrij zachte stem met een bijna fluisterende zangstijl, en de mysterie is daar. Dit is vooral te horen op het nummer ‘Hazey’ en ‘Walla Walla’. Ook op single ‘Gooey’ blijft dit niet uit. Het is een stem waar je van moet houden, maar dat tevens zorgt voor een uniek geluid, dat hedendaags nog niet veel te horen is.

Daarnaast lopen alle nummers op de plaat naadloos in elkaar over. Een goed voorbeeld hiervan is de overgang van ‘Black Mambo’ naar het hitje ‘Pools’. Door het gebruik van veelal dezelfde instrumenten, zijn zowel het eind als het begin van de nummers bijna niet van elkaar te onderscheiden. Echter geeft dit ook aan dat er veelal dezelfde instrumenten worden gebruikt. Toch gaat de plaat niet vervelen en heeft ieder nummer een eigen karakter.
Vernieuwing. Dat is wat Glass Animals met ZABA neer weet zetten. Wilde geluiden die vooral uitkomen in ‘Wyrd’ in combinatie met hier en daar wat elektronische klanken zoals in het nummer ‘Intruxx’, maken het album zeker het beluisteren waard. Het beste nummer op het album blijft echter ‘Pools’, dat met het ietwat pop-achtige sfeertje het best in het gehoor ligt.
Recensent:Roos Mulder Artiest:Glass Animals Label:Caroline Records
Cover Feed the Rhino - The Sorrow And The Sound

Feed the Rhino - The Sorrow And The Sound Feed The Rhino is een bijzonder clubje van muzikanten. “Every time they...

Cover Jonah Tolchin - Clover Lane

Jonah Tolchin - Clover Lane De gemiddelde muziekluisteraar zou bijna denken dat de genres americana en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT