RECENSIE: Animals as Leaders - The Joy Of Motion

AAL
recensie cijfer 2014-05-14 Animals As Leaders doet wat And So I Watch You From Afar doet, overgoten met een dikke metalsaus, waarbij het experiment niet geschuwd wordt. De band is geboren als een soloproject van gitarist Tosin Abasi. In 2009 bracht hij zijn eerste solomateriaal uit, nadat hij iets anders wilde dan zijn metalcore-act genaamd Reflux. Daarna duurde het nog even voordat hij echt een aanhang kreeg, maar die volgde zodra hij in 2011 de opvolger Weightless uitbracht. Een plaat die wereldwijd wordt gezien als een pionier in de moderne zware muziek. Hier heeft hij veel lof voor ontvangen, waaronder van meestergitarist Steve Vai die de band “the future of creative, heavy virtuoso guitar playing” noemt. Release nummer drie, The Joy Of Motion, is nu ook uit en is meteen het debuut voor de nieuwe drummer Matthew Garstka. Een drummer met vaardigheden die Abasi en mede-gitarist Javier Reyes de ruimte geven om hun grenzen nog verder te verleggen.

Dit drietal vormt de basis van Animals As Leader, maar er zijn absoluut meer mensen bij het nieuwe album betrokken geweest. Zo heeft gitarist Misha Mansoor van Periphery meegeholpen met schrijven, en de programming verzorgd voor enkele tracks. Bandgenoot van Mansoor en bassist Adam Getgood neemt de baspartijen voor zijn rekening als sessiemuzikant en hij doet tevens de productie. Maar wacht, er is meer, want zo is ook Diego Farias van Volumes van de partij. Hij schreef eveneens een stuk mee en doet de programming op ‘Physical Education’, ‘Crescent’ en ‘Mind = Spun’. Al met al is het een bonte verzameling aan muzikanten die hier aan gewerkt heeft, waardoor het eigenlijk niets anders dan gewoonweg geniaal kan zijn.

Het is even doorbijten om de kwaliteit van The Joy Of Motion in te zien, maar als je eenmaal gewend raakt aan de complexe polyritmes, de constante temposchakelingen, de fragiele melodieën die haaks op de grootse climaxen staan, dan heb je nog maar 10% van het idee in de gaten. Net als bij het vorige werk is hier geen enkele zanglijn te bekennen, waardoor het in het begin overkomt als één of andere jamsessie, waar geen touw aan vast te knopen is. Toch geeft de plaat zich steeds meer bloot naarmate je er vaker naar luistert. De melodieën zijn de zanglijnen die je in vervoering kunnen nemen, zoals ‘Another Year’ dat doet, een track die voorzien is van een sterke jazz-vibe. ‘Lippincott’ kan je dan weer op een Meshuggah-achtige wijze in een staat van vernietiging brengen. Net als dat je denkt dat je ze door hebt, trekken ze de akoestische gitaar uit de kast voor ‘Para Mexer’. Animals As Leaders had geen betere titel kunnen kiezen, want het omvat het speelse en bewegelijke karakter van de muziek perfect samen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Animals as Leaders Label:Bertus
Cover Conorach - Through The Ages

Conorach - Through The Ages Conorach is een powermetalformatie die voor de verandering nu eens niet...

Cover Lesser Key - Lesser Key

Lesser Key - Lesser Key Lesser Key is de band met niemand minder dan bassist Paul D’Amour in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT