RECENSIE: Conorach - Through The Ages

Conorach Front
recensie cijfer 2014-04-17 Conorach is een powermetalformatie die voor de verandering nu eens niet uit Duitsland of Scandinavië komt, maar gewoon uit Rotterdam. Through The Ages is het tweede volledige album van de band. Het debuut Tales From The Tavern kwam al uit in 2008 zodat we zes jaar hebben moeten wachten op een vervolg, hoewel Conorach in 2010 nog wel een single op de markt zette.

Het zestal heeft haar powermetal aangelengd met een bescheiden dosis folk zodat er dan ook flinke raakvlakken zijn met folkmetal, al ligt het er bij Conorach allemaal niet zo dik op. Hoewel dit soort muziek verre van origineel is, blijft het prettig als er toch nog bands zijn die er net weer een eigen draai aan weten te geven.

De teksten handelen over onderwerpen uit de geschiedenis en omdat die geschiedenis zo vol oorlog zit komen we dit onderwerp regelmatig tegen. Daarnaast krijgen we in ‘Of Spices And Gold’ een lesje over de minder fraaie rol van onze zeevaarders tijdens de hoogtijdagen van de VOC.

De tien songs op Through The Ages roffelen over het algemeen vlot door en worden slechts onderbroken door het rustige begin van ‘A Wanderer’s Lament’. Dit nummer bevat een heel scala aan orkestrale toetsen en een fluit. De verhalende zang van Jacco de Wijs is daarbij bijzonder prettig. De man zet sowieso op de hele plaat een prima prestatie neer.

Ook de andere nummers nestelen zich al snel in je brein. Dat begin al met de stuwende opener ‘The Finest Hour’ en dat stopt de hele plaat niet meer. Zo is ‘To Rule Them All’ opvallend door een wat meer folky benadering en is ook het refrein van ‘Laisez Fair’ behoorlijke in folk gedrenkt.

Verder valt de prachtige gitaarsolo in ‘Vengeance Descends’ op en is ‘Migrator’ het meest toegankelijke nummer op de plaat. Het nummer heeft een Iron Maiden-achtig begin en vooral het refrein blijkt een meebruller van formaat. Het afsluitende ‘Thoughts Of The Waves’ is een pure folksong en laat nog eens horen hoe mooi De Wijs zingen kan.

Through The Ages maakt duidelijk dat er ook in Nederland bijzonder strakke powermetal wordt gemaakt. Juist doordat Conorach het ingrediënt folk niet al te scheutig heeft toegevoegd blijft de muziek krachtig. Het is te hopen dat we niet nog eens zes jaar moeten wachten op een vervolg. Daarbij verdienen de heren een goed label, want deze band doet absoluut niet onder voor de grote namen in het genre.
Recensent:Jan Didden Artiest:Conorach Label:Eigen Beheer
Cover Simone Felice - Strangers

Simone Felice - StrangersIn een Amerikaanse recensie van Strangers , het tweede soloalbum van Simone...

Cover Animals as Leaders - The Joy Of Motion

Animals as Leaders - The Joy Of Motion Animals As Leaders doet wat And So I Watch You From Afar doet, overgoten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT