RECENSIE: Supersuckers - Get The Hell

supersuckers
recensie cijfer 2014-05-04 Bij aanvang van de nieuwe plaat Get The Hell van Supersuckers klinkt een luchtalarm, maar echt veel tijd om jezelf in veiligheid te brengen heb je niet. Tegen die tijd hebben de mannen namelijk al het eerste nummer ingezet met snoeiharde powerchords. De band bestaat al sinds 1988 en noemt zichzelf voor het gemak de "Greatest Rock 'n' Roll Band in the World". Dat dit niet serieus genomen moet worden moge duidelijk zijn, al liet Motörhead’s Lemmy al eens weten: ”If you don’t like Supersuckers, you don’t like Rock ‘n’ Roll”. En dat zijn niet zomaar de minste referenties natuurlijk.

Qua stijl zit de band dan ook behoorlijk dichtbij de recht-voor-je-raap hardrock van Motörhead. In het verleden wilde het viertal nog wel eens een flirten met country, maar op Get The Hell is het gewoon weer onvervalste classic hardrock. In eerste instantie lijkt dit misschien niet bijster origineel, maar bij meerdere draaibeurten blijkt het juist een prima plaat te zijn. Vol vuur en power werken de mannen zich door dertien energieke nummers, die stuk voor stuk pakkend en bondig zijn. Ze klinken rauw, doorleefd en zijn doordrenkt van zweet en verschraald bier.

Met titels als ‘Fuck Up’, ‘Disaster Bastard’ en ‘Shut Your Face’ weet je dat je geen filosofisch diepgravende composities hoeft te verwachten, wat ook helemaal niet zou passen. Of zoals ze zelf al zingen: “That’s what you get for thinkin’”, in het gelijknamige nummer. Simpelweg niet nadenken, maar de stapels versterkers op 10 zetten, de haren losgooien en de instrumenten laten spreken. Met bijna dertig jaar ervaring, laat het viertal horen, hier erg bedreven in te zijn. De nummers worden dan ook behoorlijk strak en vol overtuiging gespeeld, waardoor de plaat staat als een huis.

Net als Motörhead presteert Supersuckers het om hun muziek, uit een min of meer uitgekauwd genre, toch fris te laten klinken. Ze doen dat door met een tomeloze energie en zonder onnodige fratsen te doen waar ze goed in zijn. Zo nu en dan roept iemand in de media weer eens dat rock ‘n’ roll dood is, doelend op het feit dat er geen vernieuwing meer zou zijn. Het zal Supersuckers een rotzorg zijn waarschijnlijk. Het is ongetwijfeld niet de beste rock ‘n’ roll band ter wereld, maar wel één die zijn afkomst niet verloochent, de mouwen opstroopt en met volle overtuiging muziek maakt. En dat hoor je dan ook allemaal terug op Get The Hell.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Supersuckers Label:Steamhammer/SPV
Cover Suicide Silence - Ending Is The Beginning

Suicide Silence - Ending Is The BeginningMitch Lucker overleed op 1 november 2012 aan de gevolgen van een...

Cover Mister Inglish - Short Stories

Mister Inglish - Short Stories Gedurende vijftien jaar schreef Ton Engels, regionaal bekend in het Zuiden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT