RECENSIE: Chaos Club - Ghost In The Shell

Chaos Club
recensie cijfer 2014-03-28 Met het verschijnen van Ghost In The Shell treedt er een nieuw Nederlands duo naar voren. Chuck Burgess en Collin Kuster vormen Chaos Club, een collectief dat elektronische dancemuziek maakt, bestaande uit verschillende muzikale stijlen. Veel liveshows hebben ze nog niet gehad, maar de muziek op hun debuutplaat beukt genoeg om zalen aan het dansen te krijgen.

Na een korte intro, met veel robotachtig stemgeluid en waarin Chaos Club als een computerprogramma met stemgestuurde opdrachten wordt opgestart, volgt ‘Hyperdrive’. Deze eerste single van de heren verscheen al in 2013, en is in essentie een drum ’n bass nummer wat erg lijkt op de laatste klanken van de band Pendulum. Zelfs het iets mechanisch vervormde stemgeluid lijkt op dat van Rob Swire. De lyrics zijn van niet al te hoog niveau (met wederom de vergelijking naar Pendulum) maar energie-uitspattingen leveren doet het nummer wel.

Dat blijft gelukkig de rest van de plaat ook het geval. Ook wordt duidelijk dat er meerdere muzikale stijlen uitgeprobeerd worden. Zo lijkt ‘Escape’ in het begin een deephouse-achtig nummer te worden, maar volgt opeens een drop zoals we die kennen van Skrillex. Tot slot, tegen het einde van het nummer, transformeert het tempo naar een drum ’n bass ritme. Een zeer verrassende afwisseling welke nieuwsgierigheid opwekt naar de rest van de plaat. Toch is het ook een beetje veel tegelijk.

Zo blijven er verrassingen komen naar mate de plaat richting zijn einde komt, al komt het wel wat chaotisch over. Vandaar waarschijnlijk ook de bandnaam. Het vervormde stemgeluid begint na een tijdje wat te vervelen. Gelukkig is voor ‘Strained Heart’ een zangeres de studio ingestuurd. Het resulteert in een wat langzamer nummer, met dezelfde soort fijne futuristische klanken als in ‘Elapse’. Veel variatie dus op de eerste plaat van dit Nederlandse duo, welke ondanks het wat chaotische geheel een prima debuut blijkt te zijn.
Recensent:David van der Lof Artiest:Chaos Club Label:Dying Giraffe Recordings
Cover The Robert Cray Band - In My Soul

The Robert Cray Band - In My SoulDe Robert Cray Band is een van de meest constante krachten in de blues. Met...

Cover Cage The Gods - Badlands

Cage The Gods - Badlands Zoals het de echte rock and roll betaamt, verliet de drummer van Cage The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT