RECENSIE: The Robert Cray Band - In My Soul

Cray
recensie cijfer 2014-04-01 De Robert Cray Band is een van de meest constante krachten in de blues. Met vaste regelmaat bezoekt de band Nederland, worden er nieuwe albums uitgebracht en daarbij stelt het gezelschap eigenlijk nooit teleur. Hetzelfde kan ook gezegd worden voor nieuwste release In My Soul. Een cd waarop de handen in elkaar geslagen worden met oude bekende Steve Jordan. De producer weet de aangename mix tussen jazz, soul en blues weer perfect op plaat te zetten.

Op In My Soul zijn verscheidene covers te vinden. ‘Deep In My Soul’ werd reeds opgenomen door Bobby Bland. De vocale aanpak van Robert Cray verschilt zeer sterk van die van Bland, maar de dreigende sfeer van de blazers in combinatie met de subtiele stem van Cray maakt dat het nummer fantastich klinkt. Het is vooral ‘Nobody’s Fault But Mine’ waar Robert Cray zijn stempel duidelijk op het nummer drukt. Het slepende bluesnummer krijgt een funky remake. Robert Cray verrast hier ook met een opzwepende manier van zingen.

Ook verrassend is de instrumentale ode aan Booker T. ‘Hip Tight Onions’. Het nummer is geschreven door basgitarist Richard Cousins en is een fantastisch eerbetoon aan het jankende orgeltje. Hoewel de songtitel duidelijk verwijst naar Booker T. is in het nummer zelf nergens een stukje gekopieerd van de Hammondorgel-legende.

Uiteraard zijn er ook traditionale Robert Cray-nummers. ‘Fine Yesterday’ bevat dat kenmerkende melancholische gevoel, het jazzy ritme en de aangename gitaarsolo’s. Dit geldt gelukkig voor het gros van de plaat. Daarmee is In My Soul wederom een zeer degelijke aanvulling op het omvangrijke Robert Cray oeuvre. Nieuwe fans zal hij met deze plaat niet aan zich binden. De vaste schare Robert Cray-liefhebbers kan echter niet anders dan blij worden van het prachtige In My Soul.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Robert Cray Band Label:Provogue
Cover Tellurion - Tellurion

Tellurion - TellurionDjent is een modeterm die momenteel overal de kop opsteekt. Het is een extra...

Cover Chaos Club - Ghost In The Shell

Chaos Club - Ghost In The Shell Met het verschijnen van Ghost In The Shell treedt er een nieuw Nederlands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT