RECENSIE: Spycker - Voted Away

Spycker
recensie cijfer 2013-12-13 De Amsterdammer Michiel Omtzigt is als muzikant actief onder de naam Spycker. Zijn nieuwe, derde album is het meest toegankelijke tot nu toe. Op Voted Away gaat Spycker aan de slag met folk, waarbij het experiment hoog in het vaandel staat. Beïnvloed door Syd Barrett heeft elke gitaarpartij zijn mystieke kant. Muzikaal gezien scoort het album over het geheel genomen dan ook een ruime voldoende, maar een aantal stoorzenders zitten vervelend in de weg.

Het grootste minpunt is Spyckers stem. Ook bij een vijfde luisterbeurt valt die nog rauw op je dak. De zang klinkt verveeld, slaat af en toe over en er is bovenal flink aan gesleuteld. Dat laatste verbloemt de emotie die zo nu en dan even aan de oppervlakte komt. Vooral de momenten dat de Amsterdammer zijn kopstem gebruikt zijn wel degelijk sterk, maar de lage stem in de coupletten van ‘Maddening Mockery’ is simpelweg niet om aan te horen.

Op de momenten dat Spycker afwijkt van het recept “folkliedje met een vleugje psychedelica” gaat het mis. Het instrumentale niemendalletje ‘La Naissance D’un Fleuve’ is nog tot daar aan toe, maar dat geldt niet voor ‘Blind Pig Blues’. Gezien de titel en de muziek clichématig, probeert Spycker een ruige bluesstem op te zetten. Het ligt totaal niet in lijn met de overige nummers en werkt eerder lachwekkend dan doeltreffend.

Kenmerkend voor de wisselvalligheid op Voted Away zijn ook de uitschieters naar boven. ‘Mean Proportional’ begint als een klein kampvuurliedje, zwelt aan de hand van psychedelische effecten steeds verder aan en eindigt rauw: “ Stop pushing me stop beating me witch. You stupid, reddish, freakin' son of a bitch.” Zoals deze zinnen al aangeven, is de thematiek van de teksten ronduit zwartgallig. Een vergelijking met het meest toegankelijke solowerk van John Frusciante is dan ook op meerdere gebieden snel gemaakt. Met een zelfkritischere blik moet dit een beter album op kunnen leveren.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Spycker Label:Eigen Beheer
Cover Mineral - Plastic Ekphrastic

Mineral - Plastic EkphrasticBestaande uit bandleden afkomstig uit Dublin en Parijs, met roots in de...

Cover Nueva Manteca - Live!

Nueva Manteca - Live! Een kwarteeuw heeft Nueva Manteca erop zitten. Dat is reden genoeg voor een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT