RECENSIE: Mineral - Plastic Ekphrastic

Mineral
recensie cijfer 2014-01-16 Bestaande uit bandleden afkomstig uit Dublin en Parijs, met roots in de hiphop en indie-sferen en geïnspireerd door onder andere Talking Heads en Kraftwerk komt electropop band Mineral met hun debuut: Plastic Ekphrastic

De plaat begint meteen sterk met een, inderdaad, sterk door de Talking Heads beïnvloedde track. ‘Serial Monkey’ zet meteen de toon voor de rest van het album. Duister, psychedelisch, maar met tijden en wijlen wel lekker catchy. De derde track, ‘Bleeding The Beast’ start meteen met een lekkere beat waardoor het dansbaar wordt. Het nummer is aan de ene kant donker van karakter, maar mede door de engelachtige vocalen van de zangeres heeft het toch een bepaalde frisheid.

Veel van de liedjes op de plaat klinken alsof ze geschreven zijn als soundtrack voor een film. ‘Cynical’ is hier een goed voorbeeld van. Een mooie, gedragen song, met een erg goede productie. Ook ‘Mi-clos’ past prima in dat straatje. Ook hier komt weer de engelachtige zang terug die bijna voor een angstaanjagende sfeer zorgt.

Hoogtepunt op de Plastic Ekphrastic is toch wel ‘1989’. Ook hier weer die heerlijke beat die terug komt en voor een dansbaar karakter zorgt. Het begint ook met een lekker synthsound à la The Petshop Boys, heerlijk 80’s. Ook het duet tussen de mannen- en vrouwenstem draagt op een positieve manier veel bij aan het liedje.

Ondanks dat de band de sound zelf als donker en psychedelisch omschrijft is er ook genoeg ruimte voor een lekkere popsound. Op de valreep van 2013 ben ik aangenaam verrast door dit debuut en verwacht ik dat ze in 2014 hoge ogen zullen gaan gooien. Met een goeie live act zijn festivals als Lowlands zeker niet ondenkbaar. Immers stond daar afgelopen jaar ook een band als Empire To The Sun, en ja daar heeft Mineral wel iets van weg. Het alternatieve circuit is weer een band rijker!
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Mineral Label:Suburban Records
Cover  Lonely The Brave - Backroads EP

Lonely The Brave - Backroads EPNa enige tijd meegedraaid te hebben als support van Deftones, na optredens op...

Cover Spycker - Voted Away

Spycker - Voted Away De Amsterdammer Michiel Omtzigt is als muzikant actief onder de naam Spycker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT