RECENSIE: Fates Warning - Darkness In A Different Light

Fates Warning
recensie cijfer 2013-12-11 Fates Warning, bestaan die nog? Dit was de eerste gedachte van ondergetekende toen hij vernam dat hij de nieuwste plaat van deze Amerikaanse progmetalband toegestuurd zou krijgen. Het laatste teken van leven vernamen we in 2005 middels een live-plaat. In die tijd heeft gitarist en oprichter Jim Matheos echter niet stil gezeten. Zo bracht hij met zijn Project OSI drie nieuwe albums uit en nam met vrijwel de gehele Fates Warnig-bezetting het bij de fans hoog gewaardeerde Sympathetic Resonance op (met eerste zanger John Arch). Daarnaast vulde zanger Ray Alder (zanger van Fates Warning sinds 1987) zijn dagen bij Redemption.

Blijkbaar was de tijd weer rijp voor de heren Matheos en Alder om de handen weer eens ineen te slaan. Het resultaat heet Darkness In A Different Light en gaat verder waar de band in 2004 met haar laatste studioalbum was gebleven. De band klinkt alsof ze nooit is weg geweest. De dragende zang van Alder, gecombineerd met het briljante gitaarwerk van Matheos, zorgt wederom voor een prettige luisterervaring. Daarbij komt Fates Warning wat directer over dan voorheen en klinkt als een echte progmetalband.

In een uur tijd krijgen we tien songs voorgeschoteld die allemaal geslaagd zijn en die ons heen en weer slingeren tussen subtiele progrock en wat bruter werk. Waarbij Fates Warning overigens nooit echt in het rood speelt. Ook dat is dus niet veranderd. Maar wat kan het ons schelen zolang de band Goddelijke songs als het dynamische ‘Desire’ op de mat legt. Alleen al om dit nummer zou je de plaat aanschaffen. In de rustige stukjes in dit nummer klinken de OSI invloeden ruimschoots door.

Uiteraard is ook de rest meer dan de moeite waard. Neem alleen maar het prachtige intro van ‘I Am’, waarin een furieuze riff over een prachtig basloopje duikelt. Opener ‘One Thousand Fires’ kent ook die fraaie wisselwerking tussen rustige stukken en krachtige riffs en doet door haar toegankelijkheid en meerstemmige zang wat aan Queensrÿche denken. De bijna kwartier durende afsluiter ‘And Yet It Moves’ is er typisch eentje zoals progmetalbands die vaker brengen (denk maar aan de laatste Dream Theater-plaat).

De speciale uitvoering van het album (met prachtig artwork) bevat nog een bonusdisc met vier songs. Hierop staat een extended versie van ‘Firefly’ en een Full Band versie van het akoestische ‘Falling’. De twee livesongs ‘One’ en ‘Life In Still Water’ laten horen waartoe Fates Warning op het podium in staat is. En dat is niet gering.

Darkness In A Different Light heeft wat groeitijd nodig, maar daardoor wordt het juist een plaat die zich langzaam een weg knaagt in je hersenpan. Na dertig jaar weet Fates Warning nog steeds te boeien. Ook daaraan is niets veranderd.
Recensent:Jan Didden Artiest:Fates Warning Label:Inside Out
Cover Flip Noorman - Bellse Parese

Flip Noorman - Bellse PareseDe titel van het debuutalbum van Flip Noorman , Bellse Parese , is...

Cover The Galactic Lo-fi Orchestra - Giving Popmusic Back To The People

The Galactic Lo-fi Orchestra - Giving Popmusic Back To The People Het hele begrip Lo-fi verdient wellicht voor de gemiddelde lezer wat uitleg....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT