RECENSIE: Devin Townsend - Order Of Magnitude - Empath Love Volume 1

Townsend
recensie cijfer 2021-01-26 Overdaad schaadt luidt het gezegde, maar het is duidelijk dat Devin Townsend daar nog nooit van gehoord heeft. Het aantal releases dat de Canadese muzikant inmiddels op zijn naam heeft staan is bijna niet meer te tellen. Behalve de grote hoeveelheid studioalbums (met band, project of solo), EP’s, boxsets en compilaties begint de catalogus met livealbums en dvd’s ook al aardig uit te dijen. Ter ondersteuning van zijn laatste album Empath ging de workaholic natuurlijk uitgebreid op tournee en werd alles opgenomen en gefilmd. Order Of Magnitude - Empath Live Volume 1 is het souvenir hiervan, dat in allerlei gedaantes is verschenen. Wij doen het met de dubbel-CD, zodat we het zonder de beelden moeten doen. Jammer, want Townsend op het podium, met zijn uitgebreide band en spectaculaire shows, is altijd een genot om naar te kijken.

Als we afgaan op wat we horen op dit album dan kan het niet anders of het moet een magische avond zijn geweest in The Roundhouse in Londen. Het zwaartepunt van de setlist ligt vanzelfsprekend op Empath met zes songs, maar ook het eerste album van The Devin Townsend Project, Ki heeft een prominente plaats gekregen met maar liefst vier tracks. Het zorgt er daardoor ook voor dat er een mooie samenhang in de show zit. Vooral van de vier prachtige tracks van het monumentale Ki, die achter elkaar gespeeld worden, word je even stil, zo mooi uitgevoerd worden ze, al zal ook hier de techniek een steentje hebben bijgedragen, net zoals voor het hele album geldt. Want hoe anders kun je het zo perfect laten klinken? Maar een kniesoor die daar nu op let, met zoveel mooie muziek.

Zoals altijd heeft Townsend een flink aantal muzikanten opgetrommeld, tien om precies te zijn, inclusief Devin zelf en drie zangeressen. Geniaal is de interactie die Townsend altijd met zijn publiek heeft, dat hoor je regelmatig, maar moet je eigenlijk ook zien. Het maakt ook dat aimabele Canadees weinig fout kan doen bij zijn fans, en dat hoor je er wel aan af. Als je dan ook nog een song als ‘Deadhead’ in de ring gooit, kan de avond niet meer stuk. Het is het absolute hoogtepunt in een toch al niet misselijke setlist, met daarin ook nog twee tracks van Epicloud, waaronder ’Kingdom’ dat de avond afsluit. Daarvoor wordt weer eens bevestigd dat Townsend enige meligheid ook niet vreemd is door doodleuk de discoklassieker ‘Disco Inferno’ de zaal in te smijten. Echt klinken doet het niet, maar het is eigenlijk het enige smetje op dit verder mooie livedocument.

Order Of Magnitude - Empath Live Volume 1 impliceert dat er nog meer aan zit te komen en als het goed is moeten er dus nog een Volume II en een Volume III gaan komen. Als het kwalitatief net zo fijn is als deze twee schijfjes, kunnen we er nu al naar uitkijken. Overdaad schaadt, het geldt nog steeds, maar nooit als het om Devin Townsend gaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Devin Townsend Label:Inside Out
Cover 156/Silence - Irrational Pull

156/Silence - Irrational Pull 156/Silence is pas sinds 2015 bezig en weet deze hardcore/metal-formatie nu...

Cover Alter Bridge - Walk The Sky 2.0

Alter Bridge - Walk The Sky 2.0 Alter Bridge bracht in 2019 het album Walk The Sky uit. Het zesde album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT