RECENSIE: Shane Alexander - Ladera

Shane Alexander
recensie cijfer 2013-11-02 Samen met Eugene Ruffolo en Dennis Kolen maakte de Amerikaanse singer-songwriter Shane Alexander een plaat onder de naam The Greater Good. Die plaat werd goed ontvangen en nu, een jaar later, is het tijd voor weer een solo-release van de uit Los Angeles afkomstige Alexander. Voor Ladera werkte hij samen met de voor een Grammy genomineerde producer Billy Mohler.

Gelijk bij de steengoede opener 'One So Young' wordt al duidelijk: hier hebben we niet met een doorsnee singer-songwriterplaat te maken. Een uiterst sfeervol werkstukje van vijf minuten, met de nodige verrassingen. Van een heel andere orde (maar niet minder bijzonder) zijn de twee liedjes die volgen; 'Meet Me In The Hurricane' en 'Far As I Can Tell' zijn popliedjes met een zilveren randje. Ook het rustige 'Open Your Eyes' en het poppy 'The Enemy Inside' zijn erg de moeite waard. Wat opvalt is dat de productie kraakhelder is. In plaats van een overdaad aan geluiden en lagen, kiest Mohler voor een meer minimalistische aanpak, welke bijzonder geslaagd uitpakt. Alexander beschikt over een aangenaam stemgeluid, hetgeen ook zorgt voor een fijne luisterervaring.

De muzikale omlijsting is subtiel, maar uiterst divers. Van folk en Americana gaan we naar Pink Floyd-achtige ambiances en weer terug. Dit gecombineerd met de bijzondere liedjes zorgt ervoor dat dit niet klinkt als de zoveelste singer-songwriterplaat, maar één die een uniek geluid laat horen. De meer radiovriendelijke nummers halen de luisteraar niet uit de sfeer; ze passen goed tussen de ingetogen tokkelliedjes.

Valt er dan niets op of aan te merken op deze release? Toch wel; zo is 'All Torn Up' een melig niemendalletje dat te makkelijk en te zoet klinkt. Het matige nummer zorgt voor een half puntje aftrek. Maar het is gelukkig maar een kleine smet op een voor de rest uitzonderlijk album.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Shane Alexander Label:Suburban Records
Cover Black Spiders - This Savage Land

Black Spiders - This Savage Land Black Spiders werd begin 2008 als the Black Spiders gevormd in de UK. Na...

Cover Dream Theater - Dream Theater

Dream Theater - Dream Theater Twee jaar geleden werden we aangenaam verrast met A Dramatic Turn Of Events...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT