RECENSIE: Gingerpig - Ghost On The Highway

Gingerpig
recensie cijfer 2015-03-10 Dat Gingerpig een klasse band is, stond sinds het debuut in 2011 buiten kijf. De vraag was uiteindelijk wel, hoe zou de band zich herpakken na het vertrek van toetsenist Jarno van Es in 2012? De sound van de band hing toch ook een beetje samen met het orgelgeluid dat zo herkenbaar terugkwam op de eerste twee albums. Het antwoord wordt gegeven met Ghost On The Highway. Met z’n drieën verder, hebben ze gedacht. Dat dit een logische keuze is blijkt uit dit nieuwe album.

Als je hoort wat er over is gebleven van de sound, kun je concluderen dat het wat kaler klinkt. Een basis van blues, rock en een vleugje metal is wat over blijft. De heren klinken bij sommige nummers ietwat vlak en weten de spanningsboog niet echt op te bouwen. Daarnaast blijven sommige songs niet hangen. Waar de liedjes iets gevarieerder worden of de band wat meer gas geeft zit je er ook direct in. Dit is vooral opvallend na titeltrack ‘Ghost On The Highway’. Tot aan afsluiter ‘The Dog At The Gate’ zakt het wat in en wordt het eentonig, als daarna de gashendel weer wordt opengetrokken heb je het gevoel dat het nog wel even door mag gaan.

De band levert met dit album geen verkeerd werk af. Een band als Gingerpig lijkt dit haast ook niet te kunnen. De critici zijn er niet voor niets volledig vanuit gegaan dat de mannen zich zouden gaan vestigen in de top binnen de Nederlandse rockwereld. Het zit allemaal goed in elkaar en je hebt niet het gevoel dat deze nieuwe samenstelling heel erg wennen is geweest. Wel blijft de vraag of er niet meer uit te halen valt. Openingsnummer ‘The Nature Of The Fool’ stopt erg onverwacht op een moment dat zanger en gitarist Boudewijn Bonebakker er met een heerlijke solo net lekker in zit.

Indrukwekkend is het nummer ‘Hear Me’, waarbij de mysterieuze sfeer wordt vastgehouden tot het bittere einde na dik zes minuten. Een hoogtepunt op een plaat die zich vooral kenmerkt met vlakke tracks. De logische keuze om met drie man sterk door te gaan uit zich in een herkenbare sound die je van Gingerpig kan verwachten. Het is echter wel te hopen dat ze in het vervolg nog meer halen uit de kwaliteit waar het over beschikt, want dat is zeker wel aanwezig.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Gingerpig Label:Suburban Records
Cover Dan Mangan - Club Meds

Dan Mangan - Club Meds Dan Mangan kent in Nederland enige bekendheid sinds 2010 toen zijn tweede...

Cover Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat

Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat Wat moet er nog gezegd worden over het grindcoreinstituut Napalm Death ? Al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT