RECENSIE: Bettens - Waving At The Sun

Bettens
recensie cijfer 2013-10-09 Het bracht nogal wat verwarring bij de muziekliefhebbers. In 2009 werd de Belgische band K's Choice werd herenigd, na een solocarrière van bijna tien jaar voor Sarah Bettens en een nieuwe band voor broer Gert. Maar voor het nieuwe album, dat in 2013 zou verschijnen, werd de naam veranderd in Bettens. Het bleek hierbij echter om een zijproject van de kern van de succesvolle band te gaan. Broer en zus Bettens werden door poolreiziger Dixie Dansercoer gevraagd om een soundtrack te maken voor zijn laatste Zuidpoolexpeditie. Aangezien de geschreven muziek bij tijd en wijle enorm afweek van de muziek die K's Choice ons normaal voorschotelt, werd besloten om deze soundtrack onder de familienaam van Gert en Sarah uit te brengen.

De vooruitgesnelde single 'Surrender' deed vermoeden dat het met die stijlbreuk wel mee zou vallen. Bij beluistering van het gehele album blijkt echter dat het wel degelijk een slimme zet was om deze schijf niet onder de bandnaam uit te brengen. Veel stukken klinken als onafgeronde composities en het album kent een aantal instrumentale sfeerstukken, waaronder het absolute albumhoogtepunt 'We Are Glaciers'. Hoe goed het tweetal vocaal ook op elkaar is ingespeeld, het is dit nummer dat de meeste indruk maakt. Het is spannend, sfeervol en onvoorspelbaar.

Het fraaie 'The Sound Of Nothing' kan zich meten met de betere K's Choice ballades en ook de titeltrack en eerdergenoemde liedjes maken indruk. Toch klinken sommige nummers, zoals wel vaker het geval is bij soundtracks, meer als flarden van liedjes dan als complete liedjes. In een film werk dat goed, maar op een album kan dat fragmentarisch aandoen, en dat is hier ook soms het geval.

Op het eerste gehoor klinkt het allemaal wat kabbelend, maar bij herhaaldelijke beluistering openbaren zich steeds meer verborgen schatten in de mix en productie. Ook de constante, licht melancholische sfeer die de plaat heeft is fijn. Het is niet het beste wat het tweetal ooit maakte, maar wel een fraaie toevoeging aan hun imposante oeuvre.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Bettens Label:Rough Trade Distribution
Cover Chase & Status - Brand New Machine

Chase & Status - Brand New MachineHet kan zomaar gebeuren dat je een producersduo wordt, zoals Chase &...

Cover Various - De Beste Singer-Songwriter van Nederland 2

Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland 2 Giel Beelen is misschien niet de John de Mol van de publieke omroep, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT