RECENSIE: Stadt - Kind Of Diversion

Stadt
recensie cijfer 2013-10-26 Het is natuurlijk al veel vaker gememoreerd, maar er blijft blijkbaar toverdrank stromen door het leidingwater in het Belgische Gent. Onvoorstelbaar hoeveel cultureel talent deze stad blijft voortbrengen en niet alleen op muzikaal vlak trouwens. Stadt is de volgende in de rij en brengt met Kind Of Diversion haar debuutalbum uit.

Hoe leuk is het dan dat de helft van de band bestaat uit Nederlandse inbreng? Want naast de Gentse broers Segers (drums en gitaar) komen zanger Fulco en bassist Joris uit ons land. Muzikaal gezien is de indiepop vrij moeilijk te duiden, maar ritmisch hebben de meeste nummers een onherroepelijke krautrock motorik. Verder zoemen de synths en is er een soort tweedeling tussen enerzijds spannende, sfeervolle tracks en anderzijds wat vrolijkere uptempo nummers.

En dit jasje staat de band prima. 'Healthy' mengt het beste van beide stemmingen: uitbundig in het referein en leunend op een spannend basloopje in de coupletten. 'Castle Girl' klinkt ook speels en unheimisch tegelijk. Toppunt van spanning is 'Healing Night', dat zowaar dicht aanschurkt tegen meesterwerk Primary Colors van The Horrors. Krassende en zoemende gitaren, een krautrockritme..klasse! Had het hele album dit niveau gehaald hadden we mogen spreken van een sensatie.

'Bits Of Time' heeft een sterk, melancholisch refrein en neigt naar stadsgenoten Das Pop. 'Favorite Song' laat de wat vrolijkere kant horen van de band, evenals 'We Own Time'. 'Sweet Joy of Loneliness' haalt af en toe venijnig rockend uit, ondanks de gevoelig met kopstem zingende Fulco. De plaat sluit af met het speelse en grappig getitelde 'Muggemepper'

Kind Of Diversion is weer een uitermate fris en bij vlagen lekker experimenteel debuutalbum van onze Zuiderburen met Nederlandse invloed. Het is een album dat tevens stilistisch al vele deuren openzet en wat nieuwsgierig maakt naar de toekomst van Stadt.
Recensent:Mark Michels Artiest:Stadt Label:Rough Trade Records
Cover Tom White - Opposing Forces

Tom White - Opposing Forces Tom White is een Amerikaanse zanger/gitarist die ruim tien jaar geleden...

Melua

Katie Melua - Ketevan Het zelfgetitelde album Ketevan is alweer de vijfde van de Georgische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT