RECENSIE: Metallica - Through The Never

Never
recensie cijfer 2013-10-01 Eind deze maand komt Through The Never uit, de 3D-speelfilm van en rondom Metallica. Het project deed nogal wat stof opwaaien onder fans. Waarom niet gewoon een live-dvd uitbrengen, zoals gebruikelijk? Wie zit er te wachten op een verhaallijn rondom een Metallica-concert? Waarom moet het in 3D? Hoe de film ook mag uitpakken, één ding is duidelijk: op de bijbehorende soundtrack laat Metallica horen dat de band live nog steeds met de beste mee kan.

De film Through The Never draait om roadie Trip, gespeeld door Dane DeHaan. Hij wordt tijdens een concert van Metallica op pad gestuurd om een pakket op te halen, maar onderweg eindigt hij na een ongeluk opeens in een apocalyptisch setting en moet hij alles uit de kast halen om zijn taak te volbrengen. Kortom, dat klinkt als een flinterdun en bijzonder slap verhaal. Maar als we de eerste filmrecensies moeten geloven, kijkt hij als één lange spectaculaire 3D-videoclip en draait het vooral om de muziek. Gelukkig.

Want Metallica kan het live nog steeds. Op nummers als ‘Ride The Lightning’, ‘One’ en ‘Creeping Death’ laat de band zich van haar beste kant horen. Ook de twee leden die de afgelopen jaren forse kritiek te verwerken kregen, Kirk Hammet (zou zijn solo’s vaker verprutsen dan goed uitvoeren) en Lars Ulrich (zou het tempo niet kunnen bijbenen), klinken strak. Toch steekt James Hetfield er uiteindelijk bovenuit. Zijn stem klinkt beter dan in de eerste tien jaar van deze eeuw en zijn gitaarspel is ongeëvenaard.

Hoewel alle klassiekers, zoals ‘Master Of Puppets’, ‘Enter Sandman’ en ‘Nothing Else Matters’, voorbij komen, is er een aantal opvallende afwezigen op de zestien nummers tellende tracklist. Zo ontbreekt ‘Seek & Destroy’, jarenlang de vaste afsluiter van Metallica optredens, en ‘Through The Never’, van het titelloze vijfde album en naamgever van de film. Van het meest recente album, Death Magnetic uit 2008, komt alleen ‘Cyanide’ langs. Het draait om het oude werk, uit de tijd dat de studioalbums van Metallica er nog toe deden.

Nee, niemand zit te wachten op een speelfilm rondom Metallica. En ja, veel fans zullen een set als deze al op hun plank hebben staan. Maar een concertregistratie van een band in vorm is het altijd waard om in huis te hebben. Dat is Through the Never. Dat er een slappe 3D-speelfilm als excuus wordt gebruikt om die op de markt te brengen, vergeven we de band dan maar.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Metallica Label:Vertigo
Cover Giovanca - Satellite Love

Giovanca - Satellite LoveSlapeloze nachten vormen een bron van inspiratie voor de 36-jarige Giovanca...

Cover Placebo - Loud Like Love

Placebo (UK) - Loud Like Love Loud Like Love , het zevende album van Placebo , vloeit eigenlijk voort uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT