RECENSIE: Tired Pony - The Ghost Of The Mountain

Tired Pony
recensie cijfer 2013-08-15 Supergroepen: ze schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Het leek een ware hype om als succesvol muzikant een side-project te beginnen met zoveel mogelijk klinkende namen uit de industrie. Succesvolle voorbeelden zijn: Them Crooked Vultures, Superheavy en Atoms For Peace. Tired Pony mag echter niet vergeten worden; de band bestaande uit onder andere zanger/componist Gary Lightbody (Snow Patrol), Peter Buck (ex-R.E.M.), Scott McCaughey (tourgitarist R.E.M.) en producer Jacknife Lee werden op de eerste langspeler The Place We Ran From ondersteund door gasten als Zooey Deschanel (She & Him) en Tom Smith (Editors). Ditmaal krijgt de supergroep onder andere hulp van actrice Minnie Driver. Het tweede album van de band heet The Ghost Of The Mountain en het onderstreept dat de band niet zomaar een eenmalig project was.

Het album trapt af met het uitstekende 'I Don't Want You As A Ghost'; een nummer dat een behoorlijk nieuw geluid laat horen voor de band. Het klinkt meer pop georiënteerd en heeft een zomerse vibe. Tweede track 'I'm Begging You Not To Go' trekt die lijn door.
Bij derde nummer 'Blood' komt langzaamaan het besef: de band heeft een gedaanteverandering ondergaan. Ze heeft grote passen vanuit de folk richting de pop gezet. Dit klinkt negatief, maar dat is het niet. De songs zijn van grote kwaliteit en onderscheidend genoeg. De vaart zit er goed in en lang wordt er nergens getreuzeld.
Ook Lightbody lijkt zich prima op zijn plek te voelen: hij zingt beter dan ooit en vertolkt nummers met een passie die mist op de laatste Snow Patrol plaat.

Het middengedeelte kent helaas een handjevol minder geslaagde liedjes. De aangename flow van het begin van het album wordt dan ook even aangetast. De band lijkt even alle kanten uit te schieten en geen stijl te willen kiezen. Dit komt gelukkig snel weer goed en het is de groep snel vergeven; als je zoveel goede songs op je album hebt, mag er ook wel iets minders tussen staan. Vooral als je je revancheert met toptracks als 'Carve Our Names', 'Ravens & Wolves' en de fenomenale titeltrack.

Eerste single 'All Things All At Once' deed vermoeden dat dit tweede album een herhalingsoefening ging worden, maar niets blijkt minder waar. The Ghost Of The Mountain is een zeer aangename plaat geworden die uiterst (en herhaaldelijk) luisterbaar is en een grote stap voorwaarts is voor een supergroep die daadwerkelijk dit predicaat verdient.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Tired Pony Label:Universal Music
Cover Delirium Elephants - Songs And Poems

Delirium Elephants - Songs And PoemsWat weten we van Delirium Elephants ? Even denken: De band komt uit Cyprus...

chloe charles break the balance

Chloe Charles - Break The Balance Het stiefzusje van Julian Lennon, Chloe Charles , ontwikkelde al vroeg een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT