RECENSIE: Young Fathers - Tape Two

Young Fathers
recensie cijfer 2013-07-23 Na TAPE ONE komt TAPE TWO. Qua namen voor hun releases houdt Young Fathers het graag simpel. Hoe anders is dat voor de muziek die het trio maakt. Er komt te veel bij kijken om er simpelweg het label hiphop op te plakken. De Afrikaanse roots van Alloysious Massaquoi en Kayus Bankole komt terug in de percussie. Dit is slechts één van de vele invloeden die de groep uit Schotland in zijn muziek verwerkt.
Wisselvalligheid komt hierbij om de hoek kijken.

De stukken rap vormen meestal slechts een klein onderdeel van een nummer. Het lukt Young Fathers niet om in deze korte stukken een duidelijk verhaal neer te zetten. Wanneer er meer ruimte is, zoals in ‘Way Down In The Hole’, lukt dit wel. Vanuit verschillende perspectieven gaat het nummer over in de put zitten. Het middenstuk is zowel tekstueel als muzikaal donker en het gehijg op de achtergrond versterkt deze sfeer nog eens.

Net als in New York en Londen blijkt ook in Edinburgh r&b opeens weer populair te zijn. Wat Young Fathers ermee doet kan zich niet meten met de stukken hiphop. Het zorgt zelfs voor een dip in het midden, wat uit den boze is als blijkt dat het schijfje de vijfentwintig minuten niet haalt. Wanneer het trio de stijlen combineert, ontstaan er wel goede nummers als het trage ‘Mr. Martyr’.

Uitblinkers zijn er zeker te vinden. Wat te denken van de hoge synths van ‘Ebony Sky’. Het thema doet bijna klassiek aan en past prima bij de r&b-refreinen. De onderwerpen van de teksten lijken allesbehalve op die van hun commerciële collega’s uit de hiphop. Young Fathers doet zijn naam eer aan door in ‘Only Child’ zelfs over het krijgen van kinderen, en het beschermen ervan tegen de grote boze buitenwereld, te rappen. TAPE TWO wekt in ieder geval nieuwsgierigheid naar welke ontwikkeling Young Fathers gaat maken.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Young Fathers Label:Konkurrent
Cover Spacin' - Deep Thuds

Spacin' - Deep ThudsLo-Fi zou zo maar eens het woord van 2013 kunnen worden en dat is allemaal te...

Cover Mark Mulcahy - Dear Mark J. Mulcahy, I Love You

Mark Mulcahy - Dear Mark J. Mulcahy, I Love You Dear Mark J. Mulcahy, I Love You . Deze manier om een brief aan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT