RECENSIE: They Might Be Giants - Nanobots

Cover They Might Be Giants - Nanobots
recensie cijfer 2013-05-03 Het uit Brooklyn afkomstige They Might Be Giants kennen we voornamelijk van de tv-tune voor sitcom Malcolm in the Middle. Het duo John Flansburg en John Linnell heeft echter al zestien studioalbums op de planken liggen en heeft sinds het oprichten van de band in 1982 zelfs twee Grammy’s binnen weten te slepen. Maar waarmee precies? Vraag je je af na het horen van het nieuwste album Nanobots. Met die tv-tune en een educatief kinderalbum (Here Come the 123s), om die vraag meteen te beantwoorden. De muziek van het tweetal is daarbuiten nauwelijks Grammy-waardig te noemen. Het is experimenteel en absurdistische indierock, op de grens tussen grappig en serieus. Daardoor valt Nanobots vrijwel volledig in het water.

De teksten van They Might Be Giants zijn om te beginnen compleet onzinnig. Soms is dat helemaal niet storend, bij andere bands werkt het soms humoristisch, bij They Might Be Giants werkt het vervelend. Het voelt alsof iemand een grap maakt, maar je niet zeker weet of je moet lachen. Compleet ongemakkelijk dus.

’ Hey, how's it going? Is that your car they're towing? I'm pretty sure that's your car. No, you can't park there. Whoa, your head's on fire.’, zomaar een couplet uit ‘Your Head’s On Fire’. Totale onzin, die wellicht grappig bedoeld is, maar totaal niet overkomt. Als een stand-up comedian die een avondlang poep- en piesgrappen maakt.

Muzikaal is het even vreemd, maar is er nog een zekere logica te ontdekken in de mix van rock, elektro en pop. Het album ontspoort pas echt als de band zich waagt aan een reeks ultrakorte nummers, van soms zes seconden. Die zijn bedoeld om binnen de context van het album te passen, maar zorgen ervoor dat alle cohesie verdwijnt. Daarmee verdwijnt ook alle aandacht. Het album bestaat uit 25 nummers; 45 minuten lang vreemde muziek die naar mate het langer duurt, steeds irritanter wordt.

They Might Be Giants is niet grappig genoeg om een humoristische band te zijn, maar ook niet serieus genoeg om serieus te nemen. In ‘Stone Cold Coup D’Etat’ zingt het tweetal: What is that certain Je Ne Sais Quoi?. Tja, hoe zullen we het eens noemen? Vervelend.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:They Might Be Giants Label:Bertus
Cover Tiny Legs Tim - TLT

Tiny Legs Tim - TLTJarenlang knokte Tim de Graeve tegen een leverziekte. Twee...

Cover John Fullbright - From The Ground Up

John Fullbright - From The Ground Up John Fullbright is een Amerikaanse singer-songwriter met een prachtig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT