RECENSIE: Franka De Mille - Bridge The Roads

Cover Franka De Mille - Bridge The Roads
recensie cijfer 2013-04-16 Everyone has a story to tell… mine is how I bridged the roads. Met deze zin besluit Franka De Mille haar eigen introductie op haar website. De Londense singer-songwriter komt met Bridge The Roads waarop ze met ingetogen en emotionele liedjes haar levensverhaal vertelt. Haar Franse roots laat ze daarbij niet ongemoeid.

Franka De Mille is een goed geschoolde zangeres die op haar debuutalbum haar zang sterk naar voren laat komen. Bij vrijwel alle nummers ligt de basis bij de akoestische gitaar of de piano, die vervolgens worden aangevuld met goed gedoseerde strijker-, accordeon- en percussiepartijen. Deze arrangementen hebben een sterk mediterraans karakter, wat de muziek al een bepaalde emotionele lading geeft. Het ontbreken van een duidelijk aanwezige ritmesectie versterkt dit nog eens, wat resulteert in een album dat een mix blijkt te zijn tussen folk, Americana en kamermuziek. Op deze manier creëert De Mille een ruimte voor zichzelf om haar persoonlijke verhalen te kunnen vertellen.

En daar slaagt ze prima in. Eerste nummer ‘Come On’ is nog wat luchtiger en bij vlagen zelfs swingend, maar daarna gaat De Mille al snel over op de serieuzere toon. ‘Solo’ verhaalt over het kale gevoel dat je kunt hebben wanneer je je alleen voelt, en wordt mooi bijgestaan door de vioolpartijen. Ook ‘Gare Du Nord’ klinkt erg persoonlijk, mede door de langzame en melancholische klanken van de accordeon. ‘Bridge The Roads’ is juist weer een hoopvol nummer en kijkt naar te toekomst, waar De Mille zingt: One day I’ll bridge the roads, wash all the clouds away. Lift all the shadows and ride on.

De Mille zelf zingt met veel gevoel voor dramatiek en soms heb je het gevoel dat ze daarbij iets meer zou kunnen doseren. Bovendien liggen alle nummers wel heel erg in elkaars straatje en wordt er vrij weinig geëxperimenteerd op Bridge The Roads. En dat is jammer, want met name Christian Fontana laat op ‘Come On’ en ‘Birds’ zien dat hij met simpele partijen een sterk gevoel neer kan zetten. Zo is dit debuutalbum een tot in de puntjes verzorgd product geworden dat in de breedte weinig spannend is.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Franka De Mille Label:Bertus
Cover Diamond Rugs - Diamond Rugs

Diamond Rugs - Diamond Rugs Diamond Rugs wordt geïntroduceerd als een soort all-star band. Bandleden...

Cover Beans & Fatback - With Skin Attached

Beans & Fatback - With Skin Attached Toen Beans & Fatback met de plaat Finger Licking Good kwam leek het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT