RECENSIE: Felix van Cleeff - Into The Dark

Cover Felix van Cleeff - Into The Dark
recensie cijfer 2013-04-19 De laatste tijd komen er redelijk wat singer-songwriters naar voren die een tijdje in de Verenigde Staten hebben doorgebracht. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Laura Jansen en Rachel Louise hebben er bijvoorbeeld uitstekende albums aan over gehouden. Nu is hier Felix van Cleeff, die het afgelopen jaar op verschillende plaatsen in New York heeft gespeeld en onder andere daar inspiratie vond voor de EP Into The Dark.

Deze EP bestaat uit zes intieme, akoestische nummers waarbij van Cleeff voornamelijk wordt bijgestaan door óf piano óf gitaar. Zelf haalt van Cleeff in zijn biografie referenties als Leonard Cohen, Jeff Buckley en Jim Morrison aan, maar dit klopt eigenlijk niet helemaal. Vooral het introductienummer ‘Lord Lord Lord’ heeft door het snelle tokkelen op gitaar en de wat theatrale dubbelzang sterke gelijkenissen met Devendra Banhart. ‘Before The Tide’, waarbij van Cleeff wordt begeleid door de piano, lijkt dan wat meer op The Good, The Bad & The Queen.

Dat zijn wat modernere referenties en die lijken van Cleeff beter te passen. Dat komt vooral door het gevoel van dramatiek dat hij in zijn stem legt, en dat de zanger een unieke identiteit geeft. Vooral het hierboven reeds genoemde ‘Before The Tide’ is een juweeltje door de kale en ingetogen composities. Het nummer glijdt heel rustig voort, springt nergens uit de bocht en de zang neemt je rustig mee langs de fijne melodieën.

In deze theatrale benadering schuilt echter ook een valkuil die verderop duidelijk wordt. Van Cleeff is niet het grootste zangtalent dat in Nederland rondloopt en hij is bij vlagen wat onzeker. Vooral wanneer hij echt probeert om met de zang boven de muziek uit te stijgen, zoals in ‘Slow Down’ en ‘Hells Angels’ merk je dit. Het voelt een beetje wrang aan en ontneemt je het luisterplezier.

Neemt niet weg dat dit een EP is met potentie. De singer-songwriter heeft duidelijk ambitie en is niet bang om de lat daarbij erg hoog te leggen. Dat daarbij verbeterpunten naar voren komen is dan ook niet meer dan logisch. Sterker nog, dat gun je van Cleeff. Into The Dark is een product geworden dat zichzelf al staande kan houden, maar laten we hopen dat van Cleeff leergierig is; dan zou hij wel eens een gevalletje ruwe diamant kunnen zijn.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Felix van Cleeff Label:It\'s All Happening
Cover Clemm - Bird Hands

Clemm - Bird HandsWillem Janssen begon in 2004 aan een soloproject onder de alias Clemm . Hij...

Cover Steaming Satellites - Slipstream

Steaming Satellites - Slipstream Prachtige pubquizvraag: “Noem zoveel mogelijk Oostenrijkse popartiesten. Eén...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT