RECENSIE: Beans & Fatback - With Skin Attached

Cover Beans & Fatback - With Skin Attached
recensie cijfer 2013-03-27 Toen Beans & Fatback met de plaat Finger Licking Good kwam leek het een éénmalig project. Onno Smit nodigde verschillende muzikanten uit om voor te koken. Tussen de kooksessies door kwam de heerlijke cd tot stand. IJzersterke live shows volgden en een daarvan werd ook op plaat gezet. Met opvolger With Skin Attached bewijst Onno dat Beans & Fatback een blijvertje is.

De titel verwijst naar een afbeelding van een zak gefrituurd varkensvet met de vellen er nog aan. Het plaatje inspireerde Onno tot de titel, verder keert het koken als thema niet meer terug op het nieuwe project. Wat er wel overblijft is een swingende mix van country, blues en soul.

Meteen met de eerste tonen van ‘Beggin’ staat de plaat als een huis. De gitaar jankt even om aangevuld te worden met drums en toetsen. Onno zorgt ervoor dat het refrein gelijk in je hoofd genesteld zit. Iets dat ook ‘Old Days New’ heeft. Het refrein lijkt bijna geïnspireerd door de David Guetta meezingers. Alleen wordt de begeleiding nu opgevuld door een klassiek rock & roll ritme. Het zijn beide poppy benaderingen van de traditionele muziekstijl.

With Skin Attached schittert echter het meeste in de traditionele nummers. ‘Devil’s Son Blues’ stond al op Live At De Kleine Komedie maar in de ingekorte uitvoering maakt hij hier wederom indruk. Het nummer had zo geschreven kunnen worden door Howlin’ Wolf. Ook de verrassende afsluiter ‘Precious Jewel’ bezorgt je het idee naar een klassieke Blues song te luisteren. De gospelopbouw verplaatst je voor even naar de Amerikaanse katoenplantages. Bovenal zorgt deze kippenvel opwekkende afsluiter ervoor dat de plaat gelijk opnieuw aangezet gaat worden.

Beans & Fatback bewijst met With Skin Attached de beste Roots band van Nederland te zijn. De mix van country, blues en soul spettert zoals je het zelden hoort. With Skin Attached gaat hopelijk leiden tot een uitgebreide zegetocht langs de zomerfestivals en podia!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Beans & Fatback Label:Excelsior Recordings
Cover Franka De Mille - Bridge The Roads

Franka De Mille - Bridge The Roads Everyone has a story to tell… mine is how I bridged the roads. Met deze zin...

Cover Doug MacLeod - There`s A Time

Doug MacLeod - There`s A Time Doug MacLeod is een blues-artiest van de oude stempel. Een man die slechts...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT