RECENSIE: Orlando - The Early Warning Company

Cover Orlando - The Early Warning Company
recensie cijfer 2013-03-13 Eén voor één steken ze de kop op: nieuwe Nederlandse bands die muziek op hoog niveau maken. Orlando is ook zo’n band. Ze werd opgericht door zangeres en liedjesschrijfster Tessa Douwstra met het idee om een groep te vormen waarin veel arrangementen werden gespeeld door blazers in plaats van toetsen. Dit geeft de band een geheel eigen geluid. De band maakte grote indruk tijdens de Popronde van 2012 en Eurosonic/Noorderslag 2013. De verwachtingen voor het debuutalbum zijn dus hooggespannen.

The Early Warning Company werd eind 2012 opgenomen in een tot studio omgebouwde villa. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het debuut van deze nieuwe band klinkt als een klok. Zo opzwepend als de leadsingle ‘ Show Me Where The Bullets Go’ (met fantastische koortjes!) wordt het voor de rest nergens, maar de afwisseling zorgt voor een prettige luisterervaring. Het prachtige titelnummer (wellicht de beste compositie op de plaat), de mooie samenzang in ‘ Three Cheers For You’, de mooi gearrangeerde blazerspartijen, de eigenzinnige gitaarsolo’s, het troostende, mantra-achtige einde van het album; het zijn maar enkele van de vele cadeautjes die de band ons op dit debuut geeft.

Het valt te prijzen dat een band zo vroeg in haar carrière al zo’n eigen geluid heeft. De blazers geven de liedjes, die van zichzelf al van behoorlijk niveau zijn, een flinke dosis sfeer. Mensen die afgaand op de single de plaat kopen, komen misschien bedrogen uit. De overige nummers zijn meer melancholisch van aard en dwingen zelden tot dansen.Wat overblijft is een album vol sfeervolle en vakkundig gemaakte liedjes, die je even doen vergeten dat de makers ervan gewoon uit ons eigen kikkerlandje komen. Een album dat een mooi visitekaartje voor de band is en verwachtingen schept voor de toekomst.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Orlando Label:Rough Trade Distribution
Cover Eric Johnson - Up Close (Another Look)

Eric Johnson - Up Close (Another Look)Als je wordt uitgenodigd om samen met Joe Satriani en Steve Vai deel te nemen...

Cover Secret Rendezvous - Paint The Town Red - Remix Edition EP

Secret Rendezvous - Paint The Town Red - Remix Edition EP In 2011 bracht Secret Rendezvous het album Paint The Town Red uit. Twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT