RECENSIE: Yes Sir Boss - Desperation State

Cover Yes Sir Boss  - Desperation State
recensie cijfer 2013-03-02 En toen was daar ineens het Britse Yes Sir Boss, een band beïnvloed door verschillende zomerse muziekstijlen, die het nét weer een beetje anders doet. Het is de eerste band die getekend is door Stone’d Records, het label dat is opgezet door Joss Stone, en Yes Sir Boss heeft in het Verenigd Koninkrijk al een sterke reputatie opgebouwd. Veelzeggend hiervoor is dat ze Will & The People als support act mee op tour hebben gehad, daar waar zij hier juist als voorprogramma geprogrammeerd stonden.

Het is best lastig om nu uit te leggen wat voor band Yes Sir Boss nu precies is, omdat er erg veel verschillende invloeden op Desperation State staan, terwijl de band een erg sterke eigen sound heeft. Bovenal is het een band die liedjes maakt die radiovriendelijk klinken en makkelijk in het gehoor liggen. Deze volgen namelijk allemaal redelijk constant het “intro-couplet-refrein-couplet-refrein-bridge-refrein” patroon en daar wordt nauwelijks van afgeweken. Waar het zestal echter in uitblinkt is het combineren van ska, Balkan en swing en daar gevarieerde songs mee weet te schrijven. Daar komt nog eens bij dat ze heel goed weten om te gaan met spanningsbogen om de aandacht van de luisteraar vast te houden.

Opener ‘Desperation State’ heeft een sterke Balkan-vibe over zich, net als ‘Never Know’ waar ook veel ska-elementen in zitten. ‘Till You Get Yours’ klinkt meer als een wild-west avontuur en ‘My My’ gebruikt dit Amerikaanse gevoel voor een trage en langzame klaagzang. Hoogtepunt ‘Pretty Thing’ is juist wat meer mellow en misschien wel het beste voorbeeld van hoe de band weet om te gaan met spanningsbogen. De zwoele en erg dansbare blazerssectie wíl je gewoon vaker horen dan dat de band het speelt, waardoor je het nummer nog een keer wilt luisteren, en nog een keer, en nog een keer. Totdat je jezelf erop betrapt dat je een hele week lang wakker wordt met dat ene melodietje in je hoofd.

Yes Sir Boss laat zich misschien het beste omschrijven als de Britse equivalent van Babylon Circus maar dan minder theatraal en over de top en meer gericht op het schrijven van logische nummers met een kop en staart. Catchy, swingend, vol euforie en met een album dat geen zwakke momenten kent, is dit een uitstekende binnenkomer. En dat Joss Stone een muzikante is die zelf écht energie steekt in de artiesten die ze steunt, bewijst ze door op ‘Mrs #1’ (check de videoclip) mee te zingen. Daar kan Will & The People nog een puntje aan zuigen.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Yes Sir Boss Label:Suburban Records
Cover Arkells - Michigan Left

Arkells - Michigan LeftRockmuziek fascineert al sinds jaar en dag een grote groep muziekliefhebbers...

Cover Black Light Burns - Lotus Island

Black Light Burns - Lotus Island Geef Wes Borland een vinger en hij neemt je hele hand. De gitarist/zanger van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT