RECENSIE: Various - Xtra Mile Recordings: Good Hangs

Cover Various - Xtra Mile Recordings: Good Hangs
recensie cijfer 2013-01-08 De Good Hangs-verzameling van het Britse label Xtra Mile Recordings dient als opmaat naar het grote verzamelalbum Xtra Mile High Club Vol. 4, dat in februari uit komt. Met negen nummers is Good Hangs een voorproefje, waar onder andere Frank Turner, Beans On Toast en Möngöl Hörde op zijn te horen.

Sinds 2007 brengt Xtra Mile de Mile High Club-verzamelingen uit. Om de artiesten van het album aan de man te brengen en fans unieke b-kantjes en demo’s te geven. Op de eerste uitvoering stonden slechts drie artiesten, met elk vier nummers. Op de derde en laatste, die vorig jaar uitkwam, stonden 26 artiesten en evenveel nummers. Het label is gegroeid en kent een steeds gevarieerder aanbod aan artiesten. Ook opwarmer Good Hangs laat dat horen.

Maar de wisselende stijlen zorgen ook voor wisselende kwaliteit. Dit blijkt het beste uit de twee bijdrages van de grootste naam op de verzamelplaat: singer-songwriter Frank Turner. Zijn solo b-kantje ‘Tattoos’ komt maar matig uit de verf. Tekstueel is het nummer nogal leeg en het gitaarspel van de Brit is evengoed niet spannend. Turner komt er beter vanaf in de afsluiter, van zijn hardcore-project Möngöl Hörde. Het harde en niets ontziende ‘Casual Threats From Weekend Hardmen’ is vreselijk lomp, maar Turner schreeuwt gepassioneerd, zoals hij dat ooit deed bij Million Dead. En dat is fijn om weer eens te horen.

Ook de andere zeven nummers zijn kwalitatief verre van consistent. Zo is ‘Virus’ van Sonic Boom Six een waardeloze poging om het geluid van Pendulum te combineren met Britse Rap. David Hause doet een matige poging om een Bruce Springsteen-geluid te imiteren en Tim Barry is een oersaaie western-folk artiest.

Aan de andere kant is ‘Didn’t Want To Come Back Home’ van Fighting With Wire, afkomstig van het laatste album van de band, een simpele maar solide rocker à la Foo Fighters. En Jim Lockey And The Solumn Sun doen een aardige gooi naar de titel van nieuwe Mumford And Sons. Hoogtepunt is echter Beans on Toast.

De singer-songwriter Jay McAllister, zoals hij werkelijk heet, heeft met ‘Angry Birds’ een tekstueel hilarische bijdrage geleverd aan het geheel. McAllister beschrijft hoe hij uit verveling ook toegeeft aan de mobiele hype van Angry Birds en hoe zijn relatie er door versloft. Engelse slang wordt slim gelinkt met het populaire mobiele spelletje: “Well, birds is a metaphor for women, like it or not, and if you like your women angry, I’m sure you have lost the plot.”

Uiteindelijk is Good Hangs een aardig kijkje in de etalage van Xtra Mile. Maar ook niet meer dan dat. Het label heeft een aantal pareltjes van de Engelse punk, folk en rock onder haar vleugels, maar laat op deze verzamelaar daar slechts een glimp van zien. Wie wil weten hoe goed de bands van Xtra Mile écht zijn, zal moeten wachten tot februari.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Various Label:Xtra Mile Recordings
Cover Troy von Balthazar - ...Is With The Demon

Troy von Balthazar - ...Is With The DemonDat bij het horen van de naam Troy Von Balthazar niet meteen een belletje...

Cover De Heideroosjes - 23 Years Of High Energized Rock & Roll

Heideroosjes - 23 Years Of High Energized Rock & Roll Ruim een jaar geleden kondigden de Heideroosjes aan dat ze ermee gingen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT