RECENSIE: Left Hand Georges - The Painter

Cover Left Hand Georges - The Painter
recensie cijfer 2012-12-19 Left Hand Georges is een Belgische kunstenaar en muzikant. Van zowel zijn kunst op het doek als op de plaat moet je houden. Zijn muziek is te kenmerken als country en dan van het type dat bijvoorbeeld Johnny Cash maakte: akoestische gitaar, contrabas, hier en daar een mandoline of mondharmonica en een donkere zangstem. Echter, waar Johnny Cash een prachtige stem had en tijdloze liedjes schreef, is dat bij Left Hand Georges wat minder het geval. Georges Veltjen, zoals Left Hand Georges eigenlijk heet, heeft het album opgenomen samen met Yvon Steegmans en bassist Fons Vanhamel. Laatstgenoemde is enige tijd na de opnames overleden.

Tsja, iemands zielenroerselen beoordelen is altijd wat lastig als buitenstaander, want je doet de gevoelens van anderen altijd te kort. Zo ook bij Left Hand Georges. De man is een creatieve geest die een zwervend bestaan leidt (veelal in Portugal) en muziek maakt en uitbrengt in eigen beheer. De promotor noemt het een “rauw album dat recht uit het hart van Georges komt” en dat moeten we dan maar aannemen. Zijn nieuwste album heet The Painter en dat is een plaat voor liefhebbers, maar ondergetekende behoort niet tot die groep.

De voertaal op The Painter is steenkolenengels. Linkshandige Georges schrijft zelf de teksten die grammaticaal nogal wat steekjes laten vallen, maar dat zullen we maar artistieke vrijheid noemen in dit geval. Zo heeft Georges de bijzondere neiging om in zijn teksten ogen te laten horen, oren te laten voelen en wat dies meer zij. De veertien nummers die The Painter bevat hebben een sterke overeenkomst met elkaar en hebben refreinen die moeilijk beklijven.

Left Hand Georges doet een goede poging om country te maken en zal bij de gemiddelde linedance-vereniging een welkome gast zijn. Voor liefhebbers van goede country zoals Johnny Cash of Hank Williams maakten, is zijn album The Painter echter niet aan te raden. Zangtechnisch, tekstueel en muzikaal gezien valt er weinig te genieten. Left Hand Georges maakt muziek die perfect past op een terrasje, in de camping kroeg of ergens in Portugal, maar in je cd-speler…..nee!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Left Hand Georges Label:Marista
Cover Motorama - Calendar

Motorama - CalendarRusland kent als het grootste land ter wereld opvallend weinig muzikale...

Cover C2C - Tetra

C2C - Tetra Eind augustus bespraken wij hier reeds de EP Down The Road van het Franse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT