RECENSIE: Christopher Green - Carnival Of Rust

Cover Christopher Green - Carnival Of Rust
recensie cijfer 2013-01-03 Wie de afgelopen tijd op heeft gelet bij de afleveringen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland zal hem niet ontgaan zijn, Christopher Green. De Limburger kwam helaas niet door de eerste ronde, maar zijn deelname aan het programma heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn album Carnival Of Rust was voor de opnames al praktisch af maar werd pas op 25 november 2012 gepresenteerd. Waarom het zo lang duurde voor het album het levenslicht zag, is onbekend maar de plaat mag er wel wezen.

Christopher Green ontstijgt het genre van singer-songwriter eigenlijk vanaf de eerste tonen van zijn Carnival Of Rust. De nummers die op het album verschijnen, zijn stuk voor stuk geschreven voor een volledige band. Het stereotype idee van singer-songwriter (artiest begeleidt zichzelf met gitaar en doet zijn ding) wordt door Christopher Green naar de zijkant verwezen. De roots van een singer-songwriter bezit Christopher zeker weten, deze zijn ook duidelijk te horen in zijn nummers, maar de muziek wordt in een mooi nieuw jasje gegoten. De nummers zijn grootser en voller dan wat we gewend zijn van singer-songwriters. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarin we Christopher alleen (of met minimale begeleiding) horen. Een van de voorbeelden is ‘Nobody Knows’, dit zorgt voor een aangenaam rustmoment in het album en het laat meteen het muzikale talent van de Limburger zien.

Christopher zelf heeft aangegeven dat Bob Dylan een van zijn voorbeelden is. Dit komt duidelijk naar voren in zijn songs. Diezelfde emotie die Bob Dylan in zijn nummers heeft verwerkt, probeert Christopher te benaderen. Dit lukt met wisselend succes, dit kan liggen aan de vertaalslag in de muziek maar ook aan het verschil in de boodschap. Daar waar Bob Dylan echt protesteerde in zijn nummers, blijft het op Carnival Of Rust bij de verhalen van het leven van een jongeman.

Om het niveau van Bob Dylan te halen, is extreme muzikaliteit nodig en dit kan natuurlijk ook niet verwacht worden van Christopher Green. Maar de overeenkomsten zijn aanwezig en daar mag Christopher complimenten voor krijgen.

Aan het eind van het album mag geconcludeerd worden dat Christopher Green een prima plaat in de schappen heeft gelegd. De singer-songwriter maakt eigenlijk muziek die het boekje van zijn genre te buiten gaat, maar het resultaat is er niet minder om. Het is een plaat die in de albumcollectie van bandjes- en singer-songwriterliefhebbers niet zou misstaan, maar voor de gemiddelde luisteraar waarschijnlijk te weinig tempo bevat.
Recensent:Rob van Rens Artiest:Christopher Green Label:Eigen Beheer
Cover Herberg de Troost - Rijstwafels Met Pindakaas

Herberg de Troost - Rijstwafels Met PindakaasEerste kerstdag op de Oudegracht in Utrecht. Twee geliefden zijn blij om...

Cover Join The Cavalry - Join The Cavalry EP

Join The Cavalry - Join The Cavalry EP Ook zo benieuwd wat er met zangeres Astrid Kunst is gebeurd? Na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT