RECENSIE: The Daredevil Christopher Wright - The Nature Of Things

Cover The Daredevil Christopher Wright - The Nature Of Things
recensie cijfer 2012-10-16 The Daredevil Christoffer Wright bestaat uit de broers Jon en Jason Sunde en Jesse Edgington. Het drietal is afkomstig uit Eau Claire, Wisconsin, het plaatsje dat ook door Justin Vernon van Bon Iver als ‘thuis’ wordt beschouwd. The Nature Of Things is hun tweede plaat en bouwt verder op de indie folk sound van debuutplaat Deference To A Broken Back. Naar eigen zeggen is er een groot verschil met die plaat. The Nature Of Things is gearrangeerd voor en door de drie bandleden. Anders dan op de debuutplaat heeft The Daredevil Christoffer Wright niet meer de hulp van bevriende muzikanten nodig om hun geluid compleet te maken.

De plaat opent met het sfeervolle ‘I & Thou’. Gevoelige samenzang onder begeleiding van een kabbelend gitaarloopje en een rustig rijdende stoomlocomotief. Het tempo wordt vervolgens opgeschroefd in ‘Divorce’. De titel spreekt voor zich wat betreft de inhoud van het nummer. De muzikale en vocale invulling is wat experimenteel, waarbij een combinatie lijkt te worden gemaakt tussen folk en electro. Zeker op de eerste helft van de plaat worden de muzikale grenzen vaker opgezocht en worden diverse genres verkend. Waar de band het ene moment erg herkenbaar klinkt, kan dat ineens omslaan. Een goed voorbeeld daarvan is de track ‘Blood Brothers’. De eerste minuut klinkt de band als Fleet Foxes, om vervolgens zo opzwepend als Vampire Weekend te vervolgen.

Op de tweede helft van de plaat valt de band terug op het folk geluid, waarbij de zangpartijen de dragende kracht zijn. ‘Ames, IA’ en ‘The Birds Of The Air And The Flowers Of The Field’ zijn schitterende liedjes. De muzikale uitstapjes blijven beperkt tot pop. Nummers als ‘Andrew The Wanderer’ en (de tweede helft van) ‘The Animal Of Choice’ zijn een stuk toegankelijker dan de tracks op het eerste deel van de plaat, maar vernieuwend is het dan ook niet.

Liefhebbers van de hedendaagse folkacts als Fleet Foxes en Bon Iver kunnen The Nature Of Things wel waarderen. Op de momenten dat The Daredevil Christoffer Wright aan het experimenteren slaat en zijn eigen stempel op de plaat drukt, zullen sommigen positief verrast zijn en zullen anderen snel naar het volgende nummer skippen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Daredevil Christopher Wright Label:Munich Records
Cover Dead Fingers - Dead Fingers

Dead Fingers - Dead FingersTaylor Hollingsworth verdiende zijn muzikale sporen de afgelopen tien jaar...

Cover Wintersleep - Hello Hum

Wintersleep - Hello Hum Juno-award winnaars Wintersleep bouwen sinds 2001 aan een zeer respectabele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT