RECENSIE: Beth Hart - Bang Bang Boom Boom

Cover Beth Hart - Bang Bang Boom Boom
recensie cijfer 2012-09-21 Beth Hart is een vrouw met een moeilijk verleden, ze was onder andere verslaafd aan pillen, alcohol en drugs. Haar bluesy songs zijn doordenkt van deze tragiek en ontlenen er hun kracht aan. Maar er is iets veranderd, ze is nu namelijk clean én happy in love, ja zelfs getrouwd. De vraag is nu welke invloed haar geluk heeft op haar muziek? Haar nieuwe album Bang Bang Boom Boom zal dat duidelijk maken.

Al bij de titel van de eerste track kunnen de fans opgelucht constateren dat ze qua thematiek nog helemaal de oude is. 'Baddest Blues' is een slow blues die Beth Hart aanvankelijk ingetogen zingt, maar als het lied zijn climax bereikt haalt ze hartverscheurend uit. Titeltrack 'Bang Bang Boom Boom' klinkt lekker pittig met een Caro Emerald-achtige sound. Meteen daarna komt 'Better Man', een van de beste tracks van het album. Op dit lied waarschuwt de stoere Beth dat ze zich niet meer in de hoek laat zetten nu ze een betere man heeft gevonden. Maar na dit positieve lied keert ze toch weer terug naar het zielenleed. 'Caught Out In The Rain' is een lekker sleurende blues met een orgel en een jankende gitaar.

Veruit het meeste indruk maakt stem van Beth Hart, wat zingt die vrouw met ongelofelijk veel kracht en gevoel. Hart kan het zich daardoor wel veroorloven om niet bijzonder vernieuwend of origineel te zijn. Toch heeft ze op dit album ook gezorgd voor de nodige variatie. Zo is er de energieke gospel 'Spirit Of God' en het swingende 'Swing My Thing Back Around'. 'The Ugliest House On The Block' hangt naar reggae en klinkt als een stoerdere versie van een Sheryl Crow lied. Alleen 'Thru The Window Of My Mind' valt een beetje uit de toon. Dit lied klinkt vrij poppy en is qua opbouw verwant aan Coldplay, met zijn aanzwellende pianopartij en de sound van het refrein. Wat mij betreft mist deze track de emotionele lading die de andere songs wel hebben. Gelukkig valt er verder weinig te mopperen.

Hoe klinkt een gelukkige Beth Hart dus? Minstens even goed als voorheen en niet minder bluesy. Ze heeft een album gemaakt dat in hoofdlijnen de sound heeft die we van haar kennen. Dat vinden haar fans vast geen bezwaar. Haar kracht is en blijft haar weergaloze stem en natuurlijk haar sterke podiumperformances. Als je dat zelf eens wilt beleven kun je dit najaar bij verschillende Nederlandse podia terecht.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Beth Hart Label:Mascot Records
Cover About Today - Perspective

About Today - PerspectiveZo’n anderhalf jaar geleden schreef ik al een recensie over deze band. Toen...

Cover Hans Chew - Tennessee & Other Stories

Hans Chew - Tennessee & Other Stories De uit New York afkomstige Hans Chew timmerde jarenlang aan de weg als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT