RECENSIE: Ronald Reinders - Liedjes

Cover Ronald Reinders - Liedjes
recensie cijfer 2012-08-09 Ronald Reinders verwierf vooral bekendheid in het covercircuit. Met zijn band Energy speelt de zanger/gitarist door heel Nederland. Zijn rijke muzikale verleden bestaat uit het spelen in feestbands en coverbands, maar ook het schrijven van eigen liedjes is Ronald Reinders niet vreemd. Al in de jaren ’90 bracht Reinders demo’s van zijn songs naar de regionale radio. Verschillende van zijn nummers werden daar al opgepikt, in ’98 resulterend tot een plek in ‘Alle 50 Goud’ van RTV Noord met het liedje ‘Zwerver’.

Op het album, simpelweg Liedjes getiteld, zijn voor het eerst al zijn eigen songs gebundeld.
Het is een bonte verzameling van 13 nummers geworden die zijn carrière als singer/songwriter beslaan. Waarom nu pas een heel album van Ronald verschijnt blijft de vraag. Misschien heeft het succes van zijn coverband daar iets mee te maken. In 2012 staat hij in ieder geval eindelijk solo met een album op de planken.

De eerste vraag de oprijst is: welke markt wil Reinders veroveren? Het bevindt zich namelijk grotendeels in het grensgebied tussen nederpop en het levenslied. Tekstueel is het hier en daar wel een verademing. Ronald verwoordt precies wat hij (en menig ander met hem) denkt en gebruikt weinig tot geen metaforen. Af en toe gaat het bijna richting het kinderachtige, maar op andere momenten treffen de simpele teksten behoorlijk doel. Uitschieters zijn het qua tekst leuk gevonden ‘Kusje d’r op’ en ‘Zwerver’, een liedje waarvan de tekst juist doeltreffend is doordat hij zo recht voor zijn raap is. Soms gaat hij over de rand van de kitsch, zoals in ‘Weet Je Nog’. Er wordt mooi gezongen door Ronald en zangeres Aafke Zuidersma, maar dat kan de boel helaas niet redden.

Grootste troef is de herkenbaarheid van de teksten, maar voor de rest is het niet onderscheidend genoeg. Eerlijk gezegd is het publiek van Festivalinfo niet het publiek van Ronald Reinders, dunkt me.
Dat neemt echter niet weg dat er vast er zeker wel publiek voor zijn muziek is.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Ronald Reinders Label:Marista
Cover Collision - A Healthy Dose Of Death

Collision - A Healthy Dose Of Deatth Collision is een Limburgse band die al sinds 2000 de podia onveilig maakt...

Cover Attika 7 - Blood Of My Enemies

Attika 7 - Blood of My Enemies Het was misschien geen verrassing toen zanger Evan Seinfield wereldkundig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT