RECENSIE: The Other - The Devils You Know

Cover The Other - The Devils You Know
recensie cijfer 2012-08-11 The Other begon als een Misfits-tributeband, maar heeft zich door de jaren deze sound eigen gemaakt en er een eigen draai aan gegeven. Ze gaan al een tijdje mee en ondertussen zijn ze aangekomen bij album nummer vijf; The Devils You Know. Een blik op de tracklist doet al vermoeden wat de thematiek van de plaat is. Titels als ‘My Home Is My Casket’, ‘Fright Night’, ‘Nice Day For A Funeral’ en ‘Nightmare On Helloween’ geven al aan dat ze zich op hetzelfde pad begeven als hun grote voorbeeld. Denk hierbij aan de Misfits met een Type O’ Negative-vibe, mede dankzij de lage, galmende stem van zanger Rod Usher. Mocht dat helemaal je ding zijn en ben je niet vies van een licht Duits accent, lees dan vooral verder.

Sinds hun vorige release New Blood zijn er op het muzikale vlak een aantal dingen veranderd. Beter gezegd, de komst van één man heeft ze een nieuwe kijk op muziek gegeven. Zo hebben ze bassist Viktor Sharp in de gelederen opgenomen en die blijkt veel meer in zijn mars te hebben dan enkel aan de vier snaren te plukken. Niet alleen is hij een geslaagd gitarist, maar ook veel ideeën van het album zijn van hem afkomstig. Tevens is hij verantwoordelijk voor de allereerste ballad, helemaal in het Duits. Usher Rod speelde al eerder met idee, maar dankzij Sharp wist hij hier vorm aan te geven. De ballad is even slikken, want het is er werkelijk eentje van het zwoele soort. Desondanks blijven ze wel trouw aan hun eigen geluid, voorzien van alle theatrale horrorpunkelementen, zoals de symfonische onderlaag.

Ze combineren de snelheid van punkrock plus de vette en agressieve riffs van de metal met de sfeer en attitude van de jaren ’80. Ieder nummer is voorzien van een sing-a-long (woooaaah-ooooh), waardoor het tijdens concerten gemakkelijk inhaken is voor nieuwe fans. Het is allemaal erg catchy in de meest traditionele zin van het woord. ‘Take You Down’ blijft bijvoorbeeld met gemak nog een aantal uur nagalmen in je hoofd. ‘The Phantom Of The Opera’ is weer heel herkenbaar omdat de riff waarmee ze openen ook het deuntje is van Andrew Lloyd Weber’s musical.

Ze schamen zich nergens voor en ook qua looks kopiëren ze hun idolen, inclusief de haren die gekamd zijn in de stijl van Danzig himself. Ook voor de onderwerpen wenden ze zich tot de horror, b-movies, science fiction, bloed en gore. Los van de ballad ‘Ewigkeit’ kent het album geen nummers die er echt tussenuit springen, maar dat maakt het geen slecht album. The Devils You Know is een plaat gemaakt voor Misfits-fans, door Misfits-fans.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:The Other Label:SPV
Cover Marina and the Diamonds - Electra Heart

Marina and the Diamonds - Electra HeartVreemd! Als je zo naar de cover van het nieuwe album van Marina And The...

Cover Sam Sparro - Return To Paradise

Sam Sparro - Return To Paradise In 2008 scoorde Sam Sparro een hit met de single ‘Black And Gold’. Een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT