RECENSIE: Taneytown - Ashes To The Wind

Cover Taneytown - Ashes To The Wind
recensie cijfer 2012-08-27 Taneytown is een Noord-Nederlandse roots-rockband die al een aantal jaren actief is: een groep vrienden die samen een band begonnen. De heren doen het goed in het buitenland en hebben al enkele Amerikaanse tours gedaan en spelen ook vaak in Duitsland. Met Ashes To The Wind hebben zij hun derde studioalbum afgeleverd. Recent is de toetsenist vertrokken, waardoor het nieuwe album wat meer gitaarwerk bevat dan de voorgangers.

Bij de eerste luisterbeurt verraadt de productie duidelijk een Nederlands product. Het geheel klinkt wat vlakjes en niet groots, zoals bijvoorbeeld Amerikanen dat wel kunnen. De ruige stem van frontman Edwin Jongedijk lijkt soms wat aangezet, maar net als de productie wordt dit gelukkig minder storend als je het album vaker luistert. Jongedijk schrijft samen met gitarist Joost Prinsen de liedjes van Taneytown. De teksten beschrijven typische Amerikaanse beelden van mensen ‘on the road’ en liefdesperikelen, waardoor het wel wat clichématig overkomt.

‘Ain’t Your Fool Anymore’ begint een beetje jaren-80 met een meerstemmig zangintro, maar als de gitaar invalt is het een prettig rocknummer, waarin de gitaar uitgebreid de ruimte krijgt om er lustig op los te soleren. ‘Junction 17’ is de eerste single van het album en een lekker nummer. Het nummer knalt lekker voort, al wringt in het intro de gitaar wel een beetje met de pedal steel. Niet gek als je bedenkt dat de pedal steel in Amerika is opgenomen en de rest van het album in Groningen. Niet alle nummers op dit album zijn eigen werk. Zo is ‘Stray Dogs’ van de Amerikaanse singer-songwriter Rod Picott. De band heeft zich het nummer helemaal eigen gemaakt, met als resultaat een lekker uptempo liedje. Ook ‘Driving My Life Away’ is een cover, waar de zang van Jongedijk erg goed klinkt en de band flink op stoom komt.

De bandnaam Taneytown is naar een bekend nummer van Steve Earle en ooit zal dit liedje model hebben gestaan voor de muziek die de heren wilde maken: stevige Americana. De stevige Americana en folk die Steve Earle maakt zal je op dit album van Taneytown niet vinden (al hoor je wel Exit 0 invloeden terug in sommige nummers). Het is meer rock met country invloeden. Goede muzikanten zijn het zeker en de live-shows zijn ongetwijfeld de moeite waard, ook gezien de reputatie die ze hebben op dat gebied. Ashes To The Wind is een prima album, met prima liedjes, maar geen album dat je echt bij blijft.
Recensent:Rients Kuik Artiest:Taneytown Label:Marista
Cover The Locust - Molecular Genetics From The Gold Standard Labs

The Locust - Molecular Genetics From The Gold Standard LabsSoms krijg je als recensent albums waar je amper raad mee weet....

Cover Pater Moeskroen - Liever Live

Pater Moeskroen - Liever Live "Roodkapje? Jahaaaaaa?" Dat is dus eigenlijk waar we Pater Moeskroen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT