RECENSIE: Frank Foks - A Brand New Life

Cover Frank Foks - A Brand New Life
recensie cijfer 2012-07-08 Frank Foks is een jonge Nederlandse singer/songwriter uit Spijkenisse die serieus werk aan het maken is van zijn muziekcarrière. Voor de opname van zijn debuutalbum A Brand New Life trok hij naar de Verenigde Staten om samen te werken met de Canadese producer Bill Bell. Die werkte eerder onder andere samen met muzikale voorbeelden van Foks, zoals Jason Mraz en Justin Nozuka. Met laatstgenoemde wist Foks in 2010 een tour te versieren. Dan weet je meteen waar je zijn muziek moet plaatsen, onder de noemer radiovriendelijke pop.

Muzikaal is het duidelijk dat Frank Foks de gebaande paden bewandelt. Op deze cd vind je toegankelijke popliedjes die klinken alsof je ze eerder gehoord hebt. Sommige tracks zijn ingetogen en andere klinken opgewekter, maar het blijft altijd binnen de veilige bandbreedte van radiopop. Foks maakt muziek waar tienermeiden en huismoeders lekker bij weg kunnen zwijmelen. Dat hij een boyband uiterlijk heeft draagt daar vast en zeker aan bij. Kortom, het beeld en de muziek matchen prima. Zijn liedjes gaan vooral over de liefde en klinken erg verzorgd. Dit album heeft in dat opzicht beslist geen last van groeipijntjes. De ervaring leert dat er een grote markt is voor dit soort muziek, mensen als Roel van Velzen zijn er groot mee geworden. Is dit jouw muziek, dan is Frank Foks een schot in de roos.

Maar als je authenticiteit of originaliteit belangrijk vindt kun je deze cd gerust laten liggen. Niets aan dit album is baanbrekend. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van Foks' zang. Hij zingt goed, maar mist een herkenbaar stemgeluid. Toch kan ik me voorstellen dat radioluisteraars binnenkort niet aan Frank Foks kunnen ontkomen. Tenslotte een goed bedoeld advies; denk nog eens goed na over die naam als je serieus van plan bent om in het buitenland op te treden. Ladies and gentlemen, here's Frank Foks!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Frank Foks Label:Rough Trade Records
Cover The Hives - Lex Hives

The Hives - Lex HivesDe tijd vliegt als je beseft dat The Hives alweer meer dan vijftien jaar...

Cover All The Young - Welcome Home

All The Young - Welcome Home Alhoewel de albumhoes doet denken aan een nieuwe plaat van de klassieke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT