RECENSIE: June Noa - While The City is Sleeping

Cover June Noa - While The City Is Sleeping
recensie cijfer 2012-07-03 June Noa is een Nederlandse zangeres die op jonge leeftijd, via haar vader, in contact komt met de soulmuziek van onder andere Motown. Ze besluit zelf ook muziek te gaan maken en begint al snel liedjes te schrijven. In 2004 komt ze in aanraking met producer en songschrijver Joachim Vermeulen Windsant en samen met hem heeft ze nu haar eerste EP gemaakt. Vermeulen Windsant arrangeerde en produceerde het geheel en bovendien is hij medecomponist van alle vijf tracks op While The City Is Sleeping.

Naast Noa en Vermeulen Windsant zijn op While The City Is Sleeping ook belangrijke rollen weggelegd voor Paul Willemsen (gitaar, bas en percussie) en Matthijs Snel (drums). Verder komt er nog een klein legertje aan andere muzikanten voorbij, maar Willemsen en Snel zijn op alle songs op While The City Is Sleeping te horen.

Noa is dus beïnvloed door het Motown-geluid en door andere soulartiesten, maar ook door de James Bond songs van Shirley Bassey. Op While The City Is Sleeping worden deze invloeden vertaald naar een poppy soulgeluid of misschien is soulvolle pop een betere omschrijving. De muziek doet wel wat denken aan die op The Soul Sessions, het debuutalbum van Joss Stone. Ook de stem van Noa zit wel een beetje in dezelfde hoek als die van Stone. Wel is het geheel net een klein beetje gladder geschaafd.

While The City Is Sleeping opent met het pakkende ‘Work’, de enige song op de EP waar Noa zelf niet aan meeschreef. De tekst van deze swingende uptempo song gaat over een vriendje dat alleen maar op z’n kont zit, terwijl de vrouwelijke hoofdpersoon altijd maar moet werken. Maar dat is nu afgelopen. Als hij niet uit z’n luie stoel komt, is het voortaan afgelopen met de seks.

‘If I Ever Leave You’ is een tragere, slepende soulsong die behoorlijk goed is en vooral tegen het eind lekker intens. ‘High Heals’ is een meer hiphopgerichte song met raps van Pras Michel. ‘Spin Around’ en vooral afsluiter ‘Why’ liggen in het verlengde van ‘Work’, maar zijn net wat minder pakkend.

While The City Is Sleeping is een leuke debuut EP en Noa is een uitstekende zangeres. Vooral de eerste twee songs zijn sterk, maar de andere zijn ook zeker niet slecht. Het belangrijkste minpunt is dat dit soort muziek natuurlijk al talloze keren eerder is gemaakt en ook zeker wel beter. Dit doet echter niets af aan Noa’s kwaliteiten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:June Noa Label:Rough Trade Records
Cover All The Young - Welcome Home

All The Young - Welcome HomeAlhoewel de albumhoes doet denken aan een nieuwe plaat van de klassieke...

Cover Natalia Jayden - Kissing the Outcast

Natalia Jayden - Kissing the Outcast In elke tak van onze samenleving bestaan ze, die groeibriljantjes die de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT