RECENSIE: Jason Mraz - Love Is a Four Letter Word

Cover Jason Mraz - Love Is a Four Letter Word
recensie cijfer 2012-06-14 Met een beetje commerciële muziek hoeft op zich niet zoveel mis te zijn. Mits alles niet te glad is en je kan horen dat er moeite in gestoken is, hoef ik er niet snel extreem negatief over te zijn. Als het geheel maar weet te boeien. Laten dit nu juist net een paar minpunten zijn die op Love Is A Four Letter Word, de nieuwe van Jason Mraz, van toepassing zijn. Toegegeven, irritant is het album niet, maar het is niet boeiend genoeg om je de complete twaalf songs (en een hidden track) bij de les te houden.

Na het succes van de hits ‘I’m Yours’ en ‘Lucky’ (met Colbie Caillat), afkomstig van het album We Sing. We Dance. We Steal Things., werd de afzetmarkt naast thuisland Amerika flink verbreedt. Onder andere hier in Nederland wisten de mensen de weg naar zijn album te vinden. En eerlijk is eerlijk, de eerdergenoemde singles zijn dan weliswaar wat glad, ze bleven ook bij ondergetekende hangen. Als dan de eerste single van het nieuwe album, ‘I Won`t Give Up’ een wederom zeer radiovriendelijke, maar meeslepende ballade is, dan schept dat verwachtingen. Zeker als je kijkt naar het contrast met het funky zomerse ‘Freedom Song’ voorzien we wel wat variatie.

Helaas is ‘Freedom Song’ lekker zomers, maar redelijk makkelijk, waardoor het snel gaat vervelen. ‘I Won`t Give Up’ blijft tussen de rest van het album staan als een huis. Gladde, zoete popsongs als ‘Living In The Moment’, ‘The Woman I Love’ en ‘Everything Is Sound’ zijn veilig en prima geschikt voor de radio, maar ze zijn ook totaal inwisselbaar. Als Mraz dan eens van dat veilige karakter afwijkt valt het meteen buiten de toon. ‘5/6’ is hier met zijn afwijkende maatsoort een perfect voorbeeld van. Het is bluesy, rokerig, sexy en tegen het einde zelfs bijna psychedelisch. Het ligt dan ook voor de hand dat de fans dit een mindere track zullen vinden. Het bevat echter het avontuur dat je juist wat meer zou willen horen. En hoewel ’93 Million Miles’ en ‘Frank D. Fixer’ alweer dichter richting het radiovriendelijke toegaan, is er al meer avontuur en gevoel te horen dan op de eerder genoemde tracks.

Veel verder dan de middelmaat komt Jason Mraz op Love Is A Four Letter Word niet. Uitzonderingen daargelaten. Het album is prima in balans, maar bevat simpel te weinig memorabele momenten. De verkoop van het album zal hier echter niet onder lijden, want voor de liefhebbers van radiovriendelijke, zoete popmuziek is Love Is A Four Letter Word een werkje om in huis te halen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Jason Mraz Label:Atlantic Records
Cover Santigold - Master of My Make-Believe

Santigold - Master of My Make-BelieveIn 2008 debuteerde Santi White onder de naam Santogold met een titelloos...

Cover Skip the Foreplay - Nightlife

Skip the Foreplay - Nightlife Wat moet je hier nu weer van denken? Net als je denkt dat je alle soorten van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT