RECENSIE: The Greater Good - The Greater Good

Cover The Greater Good - The Greater Good
recensie cijfer 2012-05-11 The Greater Good is een collectief bestaande uit Dennis Kolen, Shane Alexander en Eugene Ruffolo; een Nederlander en twee Amerikanen. Ze delen samen een passie voor singer/songwriters uit de jaren ’70 en maken een mix van folk, americana en singer/songwriter en komen nu met hun eerste wapenfeit van dit project, die eveneens de titel The Greater Good draagt. Grote vraag bij dit soort releases: is het geheel groter dan de som der delen of vormt het een onlogisch geheel?

Bij de eerste twee nummers valt al gelijk de diversiteit op; van een americana-liedje met duidelijke Crosby, Stills, Nash & Young invloeden gaan we naar een mooi en sfeervol singer/songwriter-liedje dat een meer moderne klank heeft. Zo schakelen we gedurende het hele album van stijl naar stijl, die nooit mijlenver van elkaar verwijderd zijn. De nummers worden nergens onnodig gerekt en zijn qua aankleding ook klein en sober gehouden, zoals het ook eigenlijk hoort in dit genre. Wat ook een verdienste is, is dat alle drie de heren beschikken over een prima stem en dito gitaarspel.

Wat ik als luisteraar alleen niet echt snap, is waarom in het laatste gedeelte van het album het akoestische geluid ineens verrijkt moet worden met elektrische gitaar. Het was een mooier en logischer geheel gebleven als de sound puur akoestisch was gehouden. Wel komt de pianoballade ‘Nowhere Fast’ als een welkome afwisseling zo halverwege het album (mooie samenzang, ook hier!)

Met een project als dit, waarin meerdere songwriters en zangers zich bevinden, loop je altijd het risico dat het, in plaats van als een geheel, als een verzamel-cd klinkt van verschillende acts. Dit is hier gelukkig niet het geval, mede doordat geen van deze drie heren onderdoet voor de anderen. De liedjes vormen ook een mooi geheel samen. Ten slotte nog een compliment voor Dennis; geen spoor van een Nederlands accent!
Recensent:Etan Huijs Artiest:The Greater Good Label:Eigen Beheer
Cover The Road Home - Old Hearts

The Road Home - Old HeartsDe jaren ’90: melodieuze punkrock vierde hoogtij. Op het gemiddelde...

Cover Various - Rub a Duck Presents: Duck Down

Various - Rub a Duck Presents: Duck Down Dubstep is een relatief nieuw muziekgenre. Het inmiddels bijna een jaar oude...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT