RECENSIE: Avant La Lettre - Belief

Cover Avant La Lettre - Belief
recensie cijfer 2012-05-15 Een optreden bij DWDD schijnt tegenwoordig de norm te zijn in Nederland als je als band de stap naar een volgend level wilt maken. In februari jl. mochtAvant La Lettre zijn opwachting maken voor pak hem beet 1,5 minuut airplay. De band was voor de show de meest geboekte band van de Popronde, deed mee aan Amsterdam Acoustics en betrad zo met de nodige live ervaring de studio. Daar nam het gezelschap rondom zanger/gitarist Laurens Radstake de tijd om, met de hulp van de gerenommeerde krachten JB Meijers (o.a De Dijk) en Ken Stringfellow (The Posies, Big Star), in alle rust het debuutalbum op te nemen.

Die inspanningen hebben duidelijk geloond. Debuutalbum Belief klinkt om te beginnen als een klok. Met de nodige aandacht voor details. Eerste single 'Magic' is uitermate representatief voor het album; zeer aanstekelijk met begeleiding van de nodige handclaps. 'The Torch' mag op plaat met een heus koor dan lekker vol klinken, het is zeer interessant om op YouTube de uitgeklede versie van het nummer eens te beluisteren, want in feite is het een echt bluesnummer.

Sowieso zorgt Avant La Lettre ervoor dat de nummers ook in hun naakte essentie overeind blijven en dat is een kracht. 'Floodwater Blues' neigt af en toe wat naar de oude Soulwax voordat ze de electrokant opgingen. 'Masquerade' is weer een geheide singlekandidaat; een lekker Beatles pianootje en begeleiding van een koortje.
Dat er met een schuin oog naar de pop van de Belgen wordt gekeken blijkt ook uit het licht verknipte en naar dEUS neigende 'House Of Love' en het aanvankelijk rustig beginnende 'Jaques Brel'.

Avant La Lettre heeft een zeer zelfverzekerd debuut afgeleverd en is een toonbeeld van een groep die goed voorbereid en niet te snel, zoals zoveel andere bands, de studio in is gegaan. Dit maakt van Belief een visitekaartje dat er wezen mag, maar het zorgt ook voor het gevoel dat er een toekomstige wereldplaat in de band schuilt. Nederland is sowieso weer een veelbelovende gitaarband rijker.
Recensent:Mark Michels Artiest:Avant La Lettre Label:Rough Trade Distribution
Cover Nevada Drive - High Resolution Blues

Nevada Drive - High Resolution BluesWaar ik op zijn tijd van houd zijn bandjes die een sfeer oproepen. Eentje van...

Cover The Mars Volta - Noctourniquet

The Mars Volta - Noctourniquet Ook The Mars Volta waagde maar eens de overstap van label. Universal werd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT