RECENSIE: We Are Augustines - Rise Your Sunken Ships

Cover We Are Augustines - Rise Your Sunken Ships
recensie cijfer 2012-02-29 Als je na een hele serie van tegenslagen toch de draad weer oppakt, valt van te voren al te vermoeden dat er kwelling en pijn doorklinkt in het daaruit voortkomende album. Maar We Are Augustines weet op Rise Ye Sunken Ships ook een gevoel van verlichting mee te nemen. En dat is misschien nog wel veel knapper en tilt bovendien de plaat naar een enorm hoog niveau.

We Are Augustines komt voort uit het in Nederland volledig onder de radar gebleven Pela. Die band ging uit elkaar nadat achtereenvolgens een slepende strijd met hun platenlabel was geleverd, de band bijna verscheurd werd door interne strubbelingen en de zelfdoding van de broer van frontman Billy McCarthy. Dat was de druppel, maar McCarthy pakte wonder boven wonder door na het overlijden van zijn broer. Al moet gezegd dat er opvallend veel fatalistische teksten voorkomen op het nu gepresenteerde album.

Hij is het dan ook die de band draagt met zijn unieke stemgeluid. Rauw, emotioneel en vooral penetrant. Dat laatste vooral niet op een onaangename manier, het wil vooral zeggen dat hij makkelijk de onderliggende toon onder de huid van de luisteraar weet te zingen.

Net zo bijzonder als de stem van McCarthy is de muziek in het algemeen. Vreemde wisselingen in opbouw en tempo, plotselinge breaks, interessante riffs en vreemde combinatie worden verwerkt tot een twaalftal liedjes waarvan er geen een slecht is. Neem ‘Augustine’, waarin een akoestisch punkriffje de basis vormt, maar vervolgens overgaat in een tranentrekkend mooi refrein, compleet met blazers en synths. Maar tegelijk zijn er de stevige gedeelten van nummers die ervoor zorgen dat je de volumeknop net even een tikkie meer naar rechts draait. Een interessante wisseling van de wacht.

De band is niet te vergelijken. Bruce Springsteen, Blink 182, The Rolling Stones, Fleetwood Mac, je zou het allemaal kunnen noemen en daarmee misschien een heel klein stukje invloed kunnen verklaren. De heren speelden onlangs in het voorprogramma van The Maccabees en ook daarmee vallen wel lijntjes te trekken.

Hoe dan ook, de Amerikaanse rock met een vleug country, wordt vooral omhoog getild door de kleine poppy toevoegingen en rokerige stem van McCarthy. Het is een uniek geluid wat We Are Augustines op Rise Ye Sunken Ships brengt. En daarmee is de belofte van een grote naam in wording daar.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:We Are Augustines Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Color Ones - Color Ones

Color Ones - Color OnesVoor de kritische buitenwacht zijn de ogen en oren voornamelijk gericht op...

Cover Gregory Porter - Be Good

Gregory Porter - Be Good Gregory Porter brak twee jaar geleden door met zijn eerste album Water ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT