RECENSIE: Leonard Cohen - Old Ideas

Cover Leonard Cohen - Old Ideas
recensie cijfer 2012-01-31 Dat de pensioencrisis de gehele samenleving treft bewijst Leonard Cohen wel. Keurig had hij 5 miljoen dollar op een rekening gezet om van te kunnen rentenieren. Toen het moment daar was om te pensioneren bleek de rekening leeggeplunderd door zijn toenmalige manager. Nieuw geld kwam er ook niet meer binnen. Leonard Cohen had al zijn songrechten reeds afgestaan aan Sony.

Er moest brood op de plank komen en wat volgde is een legendarische tour in 2008. Daarnaast bracht de legende ook nog twee fantastische live-albums uit en in een klap stond de singer-songwriter weer in het midden van de belangstelling. Dat de 77-jarige zanger nog steeds beschikt over de gave om fantastische nummers te schrijven bewijst hij wel met zijn nieuwste plaat. Old Ideas grijpt je direct bij de keel en sleept je tien nummers lang mee naar de schorre wereld van Leonard Cohen.

De stem van Cohen lijkt in de loop der jaren alleen nog maar lager geworden te zijn. Gelijk tijdens de eerste seconden van ‘Going Home’ opent de zanger fantastisch met het sarcastische “I Love To Speak With Leonard, He Is A Sportsman And A Shepherd, He Is A Lazy Bastard Living In A Suit. Daarnaast schittert het nummer ook in haar zorgvuldige productie. Zoals gewoonlijk wordt de duistere Cohen stem afgewisseld door de goddelijke zuiverheid van zijn achtergrondkoortje. De zangpartijen worden slechts begeleid door een zachte drum, viool en piano.

Zo bevat elk nummer dat typische Leonard Cohen geluid. Geen bombastische overgeproduceerde nummers, maar pure riedeltjes die er vooral op gericht zijn de dichter Leonard Cohen naar de voorgrond te schuiven. Sommige nummers doen je zelfs afvragen of het nog wel muziek is wat je aan het beluisteren bent. De begeleiding in ‘Crazy To Love You’ is zo zacht aanwezig dat het vooral lijkt alsof je enkel naar Cohen zijn gesproken woord aan het luisteren bent. Daar is niks mis mee, ook hier weet de songwriter de luisteraar subliem mee te slepen naar zijn liefdesperikelen. Daarnaast zijn de subtiel opduikende muzikale invloeden fantastisch geplaatst.

Op Old Ideas komt Leonard Cohen lager en duisterder dan ooit. Sommige nummers liet de oude legende al horen tijdens zijn laatste tour, maar zijn in volledig nieuwe versie op de plaat gezet. Voor de rest slagen ook de nieuw geschreven nummers er voor de volle honderd procent in de luisteraar mee te nemen op wederom een geslaagde Leonard Cohen trip. Of er ooit een tour komt? Volgens de legende zelf zullen we daarmee nog moeten wachten totdat hij zijn 80ste levensjaar bereikt. Voor het toeren moet de Canadees roken en dat wil hij pas vanaf deze glorieuze leeftijd weer oppakken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Leonard Cohen Label:Columbia
Cover The Asteroids Galaxy Tour - Out of Frequency

The Asteroids Galaxy Tour - Out of FrequencyBierbrouwer Heineken heeft met The Entrance een bijzonder succesvolle...

Cover Lana Del Rey - Born to Die

Lana Del Rey - Born to Die Arme Lana Del Rey . Hoewel de 25-jarige Elizabeth Grant waarschijnlijk het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT