RECENSIE: Awkward I - Everything on Wheels

Cover Awkward I - Everything on Wheels
recensie cijfer 2011-10-31 Zo in de nadagen van 2009 verraste een Groningse jongen ons met een prima debuut genaamd I Really Should Whisper. Die Groningse jongen, genaamd Djurre de Haan maakte onder zijn met kleine letters geschreven alias awkward i nu een eveneens prima vervolgplaat. Het schijfje dat naar de naam Everything On Wheels luistert gaat, met kleine veranderingetjes, verder waar we gebleven waren.

De Haan maakt op het oog simpele, maar toch rijke liedjes. In dit geval over de sensatie van vertrek en aankomst op de meest uiteenlopende manieren. Het blijkt een prima vertrekpunt te zijn voor een album, dat met ‘Everything On Wheels’ de juiste openingssong heeft. De opbouw van het nummer is precies juist en de straffe lijn van de viool zet de toon voor de rest van het album, dat zich kenmerkt door typische singer/songwriterliedjes met een vleugje country en een iets grotere vleug folk.

Na de titelsong volgt een van de twee beste songs van de plaat: ‘Your Arrival’. Met een leuk instrumentaal introotje ontvouwt zich een heel klein liedje met een nog kleinere tekst. Toch is dit nummer heel boeiend en onderhoudend door de wisselende muzikale toevoegingen die passeren.

Het andere hoogtepunt is ‘Hannah Hung Heavy’, een wat meer country-achtig nummer met vooral een heel fijne zanglijn. De ondertoon wordt gevoerd door een kabbelende gitaar en pure drums. Langzaam groeit het nummer tot volle wasdom, compleet met strijkers en fijne lijntjes in de ondergrond van het nummer.

Over de hele linie zijn de liedjes voornamelijk eerlijk en dat is mooi. Dat is namelijk de bindende factor tussen soms heel verschillende stijlen, teksten en settings. Zo combineert vreemde eend in de bijt ‘Your Oxygen Mask I’ eigenlijk helemaal niet met ‘Hannah Hung Heavy’, maar awkward i krijgt het wel degelijk voor elkaar.

Niet elke song is even sterk ‘Sat Pretty, Lips Pursed’ is eigenlijk net iets te zijig voor het mooie en ‘Your Oxygen Mask II’ was geen noodzakelijke aanvulling op het eerste deel van het tweeluik. Maar verder zijn de meeste liedjes raak en dat is knap na een sterk debuut. Het tweede-plaat-syndroom is keurig omzeilt met dit Everything On Wheels. Awkward i kan weer de bühne op, trots op dit album.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Awkward I Label:Excelsior Recordings
JAH6 – JAH6

Jah6 - Jah6De oer-Hollandsche all-star band JAH6 haalt in navolging van de Easy Star...

Cover Florence and The Machine - Ceremonials

Florence + The Machine - Ceremonials Het duurde even voordat het debuutalbum van de Britse Florence Welch, beter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT