RECENSIE: Florence + The Machine - Ceremonials

Cover Florence and The Machine - Ceremonials
recensie cijfer 2011-10-27 Het duurde even voordat het debuutalbum van de Britse Florence Welch, beter bekend als Florence + The Machine, door de muziekindustrie werd opgegraven. Maar toen de arty, duistere pop met rock en soul invloeden van Lungs eenmaal onder aandacht kwam, was iedereen het erover eens dat Florence groot zou gaan worden. Een muzikante die zowel bij de indieliefhebber als in de charts hoge ogen zou gaan gooien. Met album twee bevestigt Florence dat die hoge verwachtingen terecht zijn. Ceremonials ligt in het verlengde van Lungs, met als meest prominente verschil dat de algehele sound van slechts ‘groots’ naar ‘episch’ is gestegen.

Van de galmende, diep in reverb ondergedompelte opener ‘Only If For A Night’ tot de geweldige eerste single ‘Shake It Out’; Ceremonials is overladen met lawinepijlen van songs. Het is groots muzikaal vuurwerk; gelaagde vocals, stadiumsized refreinen en – wanneer de rest juist ingetogen is - tientallen violen waarmee de ‘magie’ min of meer door je strot heen wordt geschoven. Dat klinkt geweldadig en negatief, maar het werkt. Ceremonials is zo groots opgezet dat niemand er omheen kan.

Het epische niveau van Ceremonials lijkt onaantrekkelijk voor charthatende muziekliefhebbers, maar in de praktijk blijkt dat schijn te zijn. Het album staat als een huis, maar is nergens dichtgetimmerd. Het is gemakkelijk om te jubelen over de meeslepende refreinen, maar dan ga je voorbij aan de briljantjes onder het oppervlak, zoals bijvoorbeeld de harpnoten in ‘No Light, No Light’ en ‘Spectrum’. De songs van Ceremonials tellen meerdere verdiepingen; het zijn zowel top 40-inkoppertjes als diepgaande short stories.

Dat is de kracht van dit album. Florence + The Machine slaat als geen ander een brug tussen niet alleen verschillende genres, maar ook tussen verschillende stemmingen en een verschillend publiek. Ceremonials lijkt in eerste instantie een te episch meesterwerk, maar huisvest zoveel moois, zowel groots als klein, dat het een ontdekkingsreis voor iedereen is. En hoewel het ondergetekende stug lijkt dat Florence deze liedjes live even overtuigend gaat brengen als op plaat, bestaat er geen twijfel over dat Ceremonials hoog gaat eindigen in de meeste eindejaarslijstjes. Het is namelijk één van de beste albums van 2011.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Florence + The Machine Label:Universal
Cover Awkward I - Everything on Wheels

Awkward I - Everything on WheelsZo in de nadagen van 2009 verraste een Groningse jongen ons met een prima...

Justice – Audio, Video, Disco

Justice (Fr) - Audio, Video, Disco Na het zeer succesvolle debuutalbum † hebben we ruim vier jaar moeten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT