RECENSIE: Magazine - No Thyself

Magazine – No Thyself
recensie cijfer 2011-10-30 Lang voordat ondergetekende het levenslicht zag, bracht Magazine haar laatste album uit. De postpunkband leverde eind jaren ’70 en begin jaren ’80 een viertal invloedrijke albums af. Dertig jaar na dato is daar ineens toch nog een vijfde langspeler, genaamd No Thyself.

Er zijn nogal wat bands die Magazine bij hun lijstje aan invloeden hebben staan. Denk aan U2, Radiohead, Muse. Magazine was toentertijd dan ook een van de toonaangevende bands in de new wave-scene en dat blijken ze nu nog steeds in de vingers te hebben.

Want in navolging op een aantal gigs in 2009 ligt er nu dus een nieuwe plaat met vooral instrumentaal gezien hele interessante muziek. In de hoogtijdagen van de band speelden vooral het keyboard en de gitaar de hoofdrol in Magazine en dat blijken nog altijd de belangrijkste en vooral muzikaal verreweg de meest boeiende factoren te zijn, al heeft de basgitaar ook een prominente plek gekregen in sommige nummers.

Jammer is het dat de instrumenten meer nevenschikkend of zelfs ondergeschikt zijn gemaakt aan de over de hele lijn genomen belabberde zang van Howard Devoto. Die zingt soms verrassend lekker, als hij het niet te dik aanzet, zoals in ‘Other Thematic Material’. Maar in ‘The Worst Of The Progress’ is de zang zo slepend en overdreven zwaar, dat het niet klinkt. Het lijkt namelijk geveinsd dreigend en dat is bijzonder irritant.

Het is maar goed dat vooral de gitaar en de keys (piano en keyboard) zo verdomde goed zijn. ‘Happening In English’ is zo’n nummer waarin beiden uitblinken in loopjes, waarmee de sinistere sfeer wordt neergezet waar Devoto zo naar op zoek lijkt.

Hoogtepunt is ‘Hello Mister Curtis’, omdat dit eigenlijk het enige nummer is waarin de hele band goed presteert. ‘Holy Dotage’ krijgt ook een extra stukje aandacht vooral dankzij de rockende intro en sowieso het meer uptempo karakter van het nummer.

Al met al is het album wat Magazine neerzet niet slecht, maar No Thyself wordt deels gevloerd door een zang die over de hele lijn geen voldoende weet te scoren. Instrumentaal zit het wel goed en enkele lekkere songs maken een hoop goed.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Magazine Label:Suburban
El Rego - El Rego

El Rego - El RegoAfrobeat dj Frank Gossner toerde vanaf 2005 drie jaar lang door Afrika, op...

The James Cleaver Quintet – That Was Then, This Is Now

The James Cleaver Quintet - That Was Then, This is Now The James Cleaver Quintet zal waarschijnlijk bij niet zo heel veel mensen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT