RECENSIE: Jennie Abrahamson - The Sound of Your Beating Heart

Jennie Abrahamson - The Sound Of Your Beating Heart
recensie cijfer 2011-11-17 Jennie Abrahamson is afkomstig uit Sävar aan de Noordkust van Zweden. Het dorpje ligt vlakbij Umea wat de thuisbasis is van de metalbands Meshuggah, Cult of Luna en Nocturnal Rites, maar er is meer. Uit die streek komt ook de stroming ‘Northern Melancholy’. Jennie is al een tijdje woonachtig in Stockholm, maar deze melancholie wist ze te behouden voor haar kleurrijke popliedjes. Het leverde haar het stempel ” Younger, more accessible Kate Bush” op, maar ook vergelijkingen met Robyn, Lykki Li en Glasser. Ondanks deze vergelijkingen behoudt ze een eigen geluid.

De totstandkoming van het derde studioalbum van Abrahamson is een opvallende. Het strakke tourschema zorgde voor een opnameperiode die te vroeg kwam. Zonder maar een enkele song te hebben geschreven, besloot ze met slechts twee maanden te gaan, alle notities en ideeën op een hoop te gooien. Alles wat ze kon uitwerken nam ze op op haar mobiel, met slechts de melodie, het ritme en de piano, want:”If it sounded ok on a crappy phone, it could probably get better when recorded ‘for real’.” En eerlijk is eerlijk, de liedjes op The Sound Of Your Beating heart klinken minstens ok.

Abrahamson gebruikte voor haar liedjes gebeurtenissen in haar vriendenkring, waarvoor 2010 een zwaar jaar was. Het album heeft dan ook een dubbel karakter. Enerzijds zijn er de vrolijk klinkende, catchy popsongs, maar anderzijds zijn er de zwaardere ballads. Zeker naar het einde toe krijgt die laatste groep de overhand. Helaas zorgt dit voor een niet al te evenwichtige setlist.

De lat ligt bij de opening meteen hoog, met het instrumentale ‘Sail Away. Player’ wat gedragen wordt door het warme geluid van een strijkersarrangement. Het gaat naadloos over in het sterke ‘Wolf Hour’. In deze catchy tune laten de strijkers zich wederom niet onbetuigd, terwijl een staccato ritme domineert. De single ‘Hard To Come By’ gaat op dezelfde voet verder, alleen zorgt de marimba hier voor een iets frissere touch.

Na deze sterke opening wordt het karakter rustiger. ‘Running’, ‘Give It Up’ en ‘Raphael’ behouden de kracht om te blijven hangen, maar de sfeer is meer ingetogen. In ‘She Don`t Lie’ komen de jaren `80 voorbij en diezelfde touch is te vinden in het duet met Adam Olenius (Shout Out Louds), ‘Hole In You’. Alleen ‘A Better’ weet met zijn tropische sound de zwaardere ballads nog eens te doorbreken.

Er is niets mis met de liedjes van The Sound Of Your Beating Heart, sterker nog, een aantal liedjes zijn uitermate geschikt voor de radio. Het is echter jammer dat er niet voor een evenwichtige setlist is gekozen. Jennie Abrahamson is op de aankomende editie van Eurosonic live te bewonderen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Jennie Abrahamson Label:Dying Giraffe Recordings
Che - Bestemming Onbekend

Che - Bestemming OnbekendStijn Charpentier, artiestennaam Che , is een rapper uit Eindhoven. Hij...

New Found Glory - Radiosurgery

New Found Glory - Radiosurgery Wat schrijf je over een album wat niets meer en niets minder is dan wat je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT