RECENSIE: Customs - Harlequins of Love

Customs - Harlequins Of
recensie cijfer 2011-09-29 Eind 2009, begin 2010 was Customs heel even het heetste Belgische bandje van Nederland. De groep deed ons met nummers als ‘Justine’ en ‘Rex’ - en vooral door de stem van zanger Kristof Marie August Albert Uittebroek - denken aan Interpol, maar nog voordat Interpol’s ietwat teleurstellende nieuwe album uit was, waren we Customs eigenlijk alweer vergeten. Nu zijn de mannen terug met een nieuwe plaat, de opvolger van Enter The Characters, opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios. De kans dat we ze dit keer een stuk langer in de spotlights houden, zit er dik in.

Harlequins Of Love is namelijk in alle opzichten beter dan zijn voorganger. Zoals het een heren-rockplaat betaamd, is de productie gladder dan voorheen. Maar bovenal is de muziek minder grijs dan deze op Enter The Characters was. Het album telt tien kleurrijke, soms zelfs swingende tracks die niet snel vervelen. En ondanks deze vernieuwde stijl, behoudt Customs de strak in het pak-sound waarmee ze in eerste instantie de aandacht opeisten.

Mooie voorbeelden hiervan zijn de pakkende eerste single ‘Harlequins’, het qua songtekst licht pompeuze ‘Velvet Love’ en persoonlijke favoriet ‘Your Roses’. De kracht van de liedjes ligt niet meer in vlotte riffs of andere enkele aspecten, maar in het totaalplaatje. Dit is vooral te merken in het laatstgenoemde nummer. De zang en het gitaarwerk gaan hand in hand. En om het af te maken zijn daar altijd weer die onvergetelijke, catchy refreinen. “Come on Suzanne, take me to where your roses grow,” en “get ready for style, get ready for velvet love.”

Was Customs met album één nog vooral een mooie vervanger van Interpol, met album twee bewijzen ze veel meer dan dat te zijn. Weinig kans dat we deze Belgische band in de nabije toekomst weer vergeten. Harlequins Of Love is met tien perfect aangeklede tracks om door een ringetje te halen.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Customs Label:EMI Music
Thrice – Major/ Minor

Thrice - Major / MinorHet Amerikaanse Thrice wist op haar zesde album Beggars haar laatste...

The Kooks – Junk Of The Heart

The Kooks - Junk of the Heart Je zou denken dat een zanger die aan de cocaine zit fantasievol kan zijn. Je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT