RECENSIE: Chthonic - Takasago Army

ChtoniC - Takasago Army
recensie cijfer 2011-07-16 Chthonic is een heavy metal band uit het verre Taiwan. Voor wie niet zo sterk is in aardrijkskunde: Taiwan is een Aziatisch eiland tussen China en de Filippijnen. De naam van de band betekent zoveel als ‘goden van de aarde’ en daar is zowat alles mee verteld. Meer dan tien jaar geleden werd deze band geboren en in het jaar van de eeuwwisseling kreeg men een invitatie om op het Fuji Rock Festival in Japan op te treden. Zelfs de ‘Prince of Darkness’ Ozzy Osbourne achtte hen adequaat genoeg en laat Chthonic opdraven op het beruchte Ozzfest in 2007. Later volgde zelfs het legendarische Wacken Open Air.

Hun meest recente Takasago Army verschilt na een eerste luisterbeurt totaal van het geluid van de westerse heavy metal bands. De invloeden van de Taiwanese mythologie, geschiedenis en traditionele deuntjes zijn duidelijk hoorbaar. De rode draad die door het verhaal loopt is die van soldaat Wubus Bawan. Hij wordt gerekruteerd door het Takasago Army, een groep Taiwanese soldaten samengesteld uit diverse dorpen, en kreeg de opdracht om samen met het Japanese Imperial Army te vechten na de aanval op Pearl Harbor in 1941. Deze soldaten afkomstig van een heldhaftig volk uit de bergen maakten indruk op hun rivalen en stonden te boek als meest gevreesde vijand. Tot zover het verhaal achter Takasago Army.

Muzikaal valt er echter niet zoveel te beleven. De naar melodische black metal neigende nummers worden overgoten met een Taiwanees sausje en daarmee is de kous ook af. Een nummer als ‘Legacy Of The Seediq’ klinkt inderdaad overweldigend en vernieuwend, maar haal de oosterse elementen uit de soep en je krijgt een gewone ordinaire westerse dagschotel gepresenteerd. Van vernieuwing is dus helemaal geen sprake. Blijkbaar luisteren de dame en heren in kwestie heel vaak naar metal uit onze contreien en geven hun eigen Taiwanese draai aan de muziek. Zo steken alle tien nummers in elkaar. Westerse heavy metal verdoken in een oosters sausje.

Hoogtepunt op dit Takasago Army is wellicht ‘Oceanquake’ waar de synthesizer op de voorgrond treedt in een prachtige breakdown en de bijzonder gelijnde productie. Metalfans doen er goed aan om dit Takasago Army van Chthonic aan een luisterbeurt te onderwerpen vooraleer richting favoriete platenzaak te stappen. Een gewaarschuwd man is er meer dan twee waard!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Chthonic Label:Spinefarm
Tino – The conservative brain in a progressive state

Tino - The Conservative Brain in a Progressive StateMeestal krijgen wij bij Festivalinfo een cd aangeleverd met een standaard...

Fata ‘El Moustache’ Morgana – s/t

Fata 'El Moustache' Morgana - Fata 'El Moustache' Morgana Het Amsterdamse vijftal Fata ‘El Moustache’ Morgana heeft al twee ep’s op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT