RECENSIE: Gardens & Villa - Gardens & Villa

Gardens & Villa
recensie cijfer 2011-07-18 In 2008 begonnen vijf schoolvrienden uit Santa Barbara het project Gardens & Villa. Ze vernoemden het naar hun huizen in Villa Street en de tuin waar ze samenkwamen. Wat ontstond was een botsing tussen noisy post-punkrock en een hitchhikers reis naar de West Coast. De muziek werd het geluid van “hometown” Santa Barbara, een geluid dat ze zelf “coco vibes” noemen. Dat we hier te maken hebben met volle zomerse vibes, blijkt wel uit het eerste album van de heren, tevens Gardens & Villa genaamd.

Garden & Villa maakt op het debuutalbum gebruik van erg veel invloeden uit de popgeschiedenis. Van de `60s naar de `80s en van het heden terug naar `70s, het zit er allemaal in. Maar wel met een eigenwijze kijk op het geheel. Namen als Yeasayer, The Beach Boys, Talking Heads en zelfs The Beatles komen in je op als de tien liedjes op Gardens & Villa aan je voorbij trekken. Grote namen, maar dan wel onder een dik wolkendek van dreampop met synthesizers.

Als voorbode op het debuutalbum werd in januari een 7” single uitgebracht, met hierop de zomerse opener 'Black Hills' en het funky, over een exotische liefde verhalende 'Orange Blossom'. Twee songs die behoren tot de betere van het album. Na de opener blijkt er per song steeds weer een ander element uit de popgeschiedenis voorbij te komen. 'Cruise Ship' vaart voorbij op basis van een bluesy baspartij, terwijl 'Thorn Castles' met zijn akoestische gitaar meer richting de West Coast-pop neigt. Met 'Spacetime' wordt het tempo flink opgeschroefd en bouwen de Amerikanen de gelaagdheid, die op het hele album aanwezig is, volledig uit. Om vervolgens het voorbij kruipende 'Chemtrails' te vullen met harmonieuze samenzang, die doet denken aan Fleet Foxes. Op de subtiele dansplaat 'Star Fire Power' is de bas - die op het album dominant aanwezig is - weer van grote waarde, net als de drumsectie, die lekker catchy is.

Hoewel er gedurende het gehele album voldoende diversiteit te horen is, gaat het steeds om subtiele nuances. Het totaalpakket is echter verpakt met een dikke laag dromerige synths, waardoor het geheel toch al snel als een plakkerige brij klinkt. Songs als 'Black Hills', 'Spacetime' en 'Orange Blossom' weten zich nog wel te onttrekken aan de brij, maar dat is eigenlijk niet genoeg om het volledige album de aandacht vast te houden. Gardens & Villa zal het prima doen op zomerse avonden, maar dan wel op de achtergrond, want aan de echte spanning ontbreekt het Gardens & Villa.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Gardens & Villa Label:Secretly Canadian
Still Living Ganglians

Ganglians - Still Living“ Hawaiian post-punk ”, zo noemen de heren van Ganglians -een samenvoeging...

Zulu Pearls

Zulu Pearls - No Heroes No Honeymoons Zulu Pearls is een indierockband met Berlijn als thuishaven. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT