RECENSIE: The Heatmachine - The Indie Blitz Orchestra

The Heatmachine – The Indie Blitz Orchestra
recensie cijfer 2011-04-29 The Heatmachine is een Nederlandse band uit Friesland onder leiding van zanger Yorn Overwijk. De groep is nog maar twee jaar jong, maar heeft zijn eerste hoogtepunt al bereikt met het winnen van het Rode Oortjes Festival (talentenjacht) in 2010. The Indie Blitz Orchestra is het eerste album van de piepjonge groep muzikanten. De EP van vijf liedjes is niet overal even sterk, maar weet in ieder geval het gezette doel te bereiken. De interesse wordt gewekt.

Kort samengevat maakt The Heatmachine ouderwetse rock and roll muziek (denk jaren ’60 tot ‘80) met veel saxofoon en een prominent aanwezig vrouwenkoortje. Op ieder nummer is Overwijk als een Ray Charles anno 2011 in zangstrijd met zijn dames. En dat klinkt erg lekker. Het uiterst aanstekelijke ‘Stop Thinking / Start Dancing’ is het snel arriverende hoogtepunt hier. Het nummer kent een sexy opening (een zwoele vrouwenstem fluistert drie keer ‘start dancing’) en heeft een ongelooflijk goede opbouw vol instrumentaal toverwerk. Inderdaad de perfecte track om bij te stoppen met denken en te starten met dansen.

Het zwarte eendje van de plaat is ‘They Said It Won’t Take Long But It Feels Like Forever’. Het nummer introduceert de speelse kant van The Heatmachine en dat gaat in eerste instantie mis. In het tweede couplet zijn er goedkope roboteffecten aan de achtergrondzang toegevoegd. Tijdens de bridge is ook de stem van Yorn Overwijk uitgerust met special effecten uit autotunes. Het is een grappig idee dat in de soep loopt, omdat we ineens de Black Eyed Peas horen. Overwijk klinkt als een kopie van will.i.am en doet daar weinig serieuze muziekliefhebbers een plezier mee.

Maar over het geheel gezien is The Indie Blitz Orchestra een zeer sterke EP die bolstaat van de leuke, dansbare nummers. Naast de misplaatste autotunes op track vier zijn er ook nog een aantal andere geinige nuances die een stuk beter uitpakken, zoals de droge dj-scratches en de talkbox-gitaarsolo tijdens de vrij briljante afsluiter ‘She Kissed Me’. Een LP waarop The Heatmachine meer ouderwetse rock and roll met moderne trucjes combineert, mag er van ondergetekende zeker snel gaan komen.
Recensent:Randy Timmers Artiest:The Heatmachine Label:Eigen Beheer
Beady Eye – Different Gear, Stil Speeding

Beady Eye - Different Gear, Still SpeedingOasis is niet meer… Toch? Er lijkt eigenlijk weinig te zijn veranderd nadat...

William Fitzsimmons – Gold In The Shadow

William Fitzsimmons - Gold in the Shadow De komende zomer is het warm en het gras van het festivalterrein nodigt uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT