RECENSIE: The Vaccines - What Did You Expect From the Vaccines?

The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines?
recensie cijfer 2011-04-14 De mannen van The Vaccines hadden nog geen twee minuten nodig om de aandacht van muziekliefhebbers- en journalisten te trekken. De band bracht in 2010 de stampende single 'Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)' uit en gooide dankzij dit nummer met een speeltijd van 1.22 hoge ogen in allerlei tiplijstjes, waaronder BBC's Sound Of 2011. Ook tweede single 'Post Break-Up Sex' stopt onder de drie minuten-grens. Hoewel beide tracks pas beginnen te vervelen na de honderdste spin, doet het wel afvragen of The Vaccines meer in de keuken heeft sudderen dan muzikale fastfood. Een van de minpunten aan debuutalbum What Did You Expect From The Vaccines? is dat er eigenlijk geen duidelijk antwoord wordt gegeven op die vraag.

Met een totale speelduur van bijna 35 minuten biedt de cd namelijk precies wat we ondertussen van The Vaccines zijn gaan verwachten: vlugge gitaarnummertjes met makkelijke teksten en drie akkoorden. De band tapt meerdere malen uit het vaatje van zijn voorgangers. Zo opent het overheerlijke 'If You Wanna' met Arctic Monkeys-achtige drums en bevat 'All In White' een van Kings Of Leon gepikte baslijn. Het mooie aan The Vaccines is echter dat de band ondanks alle invloeden een eigen sound blijft behouden. Dit komt grotendeels door het zeer aangename stemgeluid van zanger Justin Young. Daarnaast worden op dit album de beste elementen van verschillende voorgangers gecombineerd. What Did You Expect From The Vaccines? biedt dus weinig vernieuwing, maar wel veel variatie. Het album verveelt daardoor een stuk minder snel dan bijvoorbeeld de cd van 2010's meest kekke gitaarbandje: The Soft Pack.

Net als singles 'Wreckin’ Bar' en 'Post-Break Up Sex', gaat ook het overgrote deel van de rest van het album erin als zoete koek. Hoogtepunten zijn 'Norgaard', een up-tempo track met de meest opmerkelijke lyrics van het hele album en 'Wetsuit', één van de weinige nummers waarin de gitaren op de achterbank zitten. Het is nog steeds fastfood: snel en makkelijk, maar erg lekker. Aan het einde van het album wordt er een poging gedaan om het tempo omlaag te brengen en de moeilijkheidsgraad te verhogen, maar het trage, saaie 'Family Friend' bewijst dat dit The Vaccines niet goed ligt.

Hoewel What Did You Expect From The Vaccines? goed genoeg is om teleurgestelde fans van The Strokes weer enthousiast te maken, is het geen cd als Is This It die de grond van de muziekindustrie laat trillen. De heren van The Vaccines hebben een fijn album opgenomen zonder vernieuwingen of verrassingen. Hoewel de kans groot is dat we de plaat aan het einde van 2011 in sommige jaarlijsten gaan terugzien, zorgt het gebrek aan echt spannende momenten er ook voor dat we dit album weer zijn vergeten zodra het volgende hippe gitaarbandje uit Londen zich aandient.
Recensent:Randy Timmers Artiest:The Vaccines Label:Sony Music
Lissie – Catching A Tiger

Lissie - Catching a TigerDe 29-jarige Elisabeth Maurus, beter bekend als folk rock-zangeres Lissie ,...

Vicious Rumors - Razorback Killers

Vicious Rumors - Razorback Killers Iedereen die metal een warm hart toedraagt, zou de Bay Area metal moeten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT